Ekstremvær rammet midnattsopera

Kraftig uvær har rasert orkesterhuset til midnattsoperaen Olav Engelbregtsson på Steinvikholm slott.

Steinvikholmen
Foto: Tariq Alisubh / NRK

Flere instrumenter og et orkesterhus ble ødelagt da en lokal tornado herjet øya i Stjørdal, som var et maktsentrum i Norge på 1500-tallet.

– Alt av instrumenter var det første som ble satt i sikkerhet under tak. Slagverksinstrumentene fikk taket over seg, så de har noen småskader på seg, sier produksjonsleder Anne Spets.

Meteorologisk institutt sammenligner tirsdagens tordenvær og haglbyger med amerikansk ekstremvær.

– Skyene produserer masse torden, og det kan også være bittesmå tornadoer flere steder. Jeg blir ikke overrasket om noen har sett det, sier vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt i Bergen, Kristin Seter, til NRK.

Kaos

To forestillinger gjenstår av midnattsoperaen, og arrangøren jobber intensivt med å gjenoppbygge orkesterhuset slik at det blir forestillinger torsdag og fredag.

– I 18-tiden i går ble orkesterbua veltet over ende av en vind med orkanstyrke og la bua flat, forteller Spets.

Anne Spets

Produksjonsleder Anne Spets ble litt fortvilt når hun fikk beskjed om at orkesterhuset var ødelagt av stormen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Utendørsoperaen er blitt satt opp siden 1993. I 2003 ble det satt opp en scene utenfor slottsfestningen, som ble oppført av Norges siste erkebiskop før reformasjonen.

Onsdag repareres ulike småskader og oppbyggingen av orkesterhuset i gang.

– Det ble revet ned og ryddet i går kveld, for vi skal starte og snekre det opp igjen nå. Men det er et kaos, så nå blir det opprydding og oppbygging, sier produksjonslederen.

Steinvikholmen

Det vil bli bygd opp nytt orkesterbu til forestillingen i morgen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Det blir forestilling

Hvor store verdier som har gått tapt er uvisst, men operasjef Randi Spets og produksjonsleder Anne Spets er mest opptatt av å få settet opp å stå igjen.

Randi Spets

Operasjef Randi Spets

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Man blir litt fortvilt når man får en slik beskjed, men det skal ikke bety noe for forestillingen. Vi er godt i gang med opprydding for å få alt på plass igjen, sier Anne Spets.

– Jeg tenkte at dette må vi finne en løsning på. Vi satte oss ikke ned og fortvilte. Her er det bare å sette igang og få ryddet området. Vi må også se på hva vi trenger av nytt utstyr til torsdagens forestilling. Det er klart det får en økonomisk konsekvens, men vi vet ikke omfanget av det enda, sier Randi Spets.

– Vi regner med å få satt opp huset med tak utover kvelden, så vi har full aktivitet på det. Og selvfølgelig blir det forestilling, og det tror jeg blir en fantastisk forestilling. Det har vært mye adrenalin i sving det siste døgnet, så når folk kommer i morgen tror jeg de gir alt, avlutter Anne Spets.

Steinvikholmen

Her sto huset hvor orkesteret holdt til, det må nå gjenoppbygges før morgendagens forestilling.

Foto: Tariq Alisubh / NRK