NRK Meny
Normal

Ekstra næringsrik storfiskball

For å få fiskemat med nok fisk lager Trondheim kommunes produksjonskjøkken fiskematen selv. De tilsetter ofte ekstra protein ettersom maten skal til eldre og syke.

Storfiskball
Foto: Tron Soot-Ryen / NRK

Radiokokkene Inge Johnsen og Tron Soot-Ryen står med en kasse fisk med hysefilet. Sammen med kokk Roar Moan skal de lage storfiskball, eller store fiskeboller, til rundt 2000 personer.

Å lage farse

- Nå har vi tatt hysene opp i en diger mikser, fastslår Soot-Ryen.

- Og så har jeg hatt igjen lokket og så skal vi kjøre den kun i kort tid slik at vi får kjørt den sammen til farse, fortsetter Johnsen. Deretter har han i malt muskat, litt hvit pepper, litt salt og en god del melk.

- Vi skal ikke ha i all melken. På åtte kilo har vi i fem liter melk.

- Og vi bruker H-melk, supplerer Moan.

- Det er vel fordi mange av de dere lager mat til trenger fettet?, spør Soot-Ryen.

- Ja, de trenger næringen og fettet, sier Moan.

Ekstra næring

Etter at Johnsen har hatt i matolje og krydder kjører kokkene mikseren igjen en kort periode.

- Så skal vi ha i resten av melka og gressløken, sier Johnsen, og kjører mikseren nok en gang.

For enkelte eldre og syke tilføres mer næring. Dette er spesielt til de som spiser lite og som trenger ekstra i middagsporsjonen, sier Moan. Da tilsettes det energipulver og vikingmelkpulver. Det er maisstivelse med karbohydrater, proteiner og litt fett i.

- Nå har du fått griset til Trondheim kommunes produksjonskjøkken også, slår Soot-Ryen fast etter at den siste mikserunden førte en del melk ut av beholderen.

- Jeg skal ikke vaske dette, ler Johnsen. Nå er farsen ferdig.

- Dette kan man lage hjemme på hurtigmikser eller foodprocessor, fortsetter Soot-Ryen. Til en kilo fisk bruker man cirka en halv liter melk og smaker det til med krydderet.

Å forme storfiskball

Når farsen er ferdig skal den klemmes ut til fine boller. Johnsen, Soot-Ryen og Moan beveger seg bort til en gryte med vann og fiskebuljong i.

- Vi bruker ei stor gammeldags potetskje og da klemmer jeg ut farsen slik at den kommer ut mellom pekefinger og tommel, sier Moan.

- Oi. Du legger hånda opp i deigen og skaper runde boller. Dette har han gjort før, slår Soot-Ryen fast.

- Det er klart at til 2000 mann. Det er 4000 boller som skal klemmes ut for hånd, sier Moan.

Skal ikke koke

Deretter trekker bollene i gryta i cirka en halv time på 85 grader.

- De skal ikke koke, bare trekke. Hvis ikke blir de harde, slår kokkene samstemt fast. Det går an å la bollene trekke i saltet vann, men Moan mener fiskekraft er bedre. .

- Vi serverer med bacon, kålrot, gulrot og potet, forteller han. Hvorfor det heter storfiskball er noe usikkert. Det er et gammelt uttrykk som høres litt voldsomt ut, men det er jo en stor fiskebolle sier Moan.

- Nå er det smaksprøver her, sier Johnsen.

- Åh, det smaker fisk, ja, smatter Soot-Ryen.

- Nydelig. Veldig godt, supplerer Johnsen. Man kjenner muskaten, gressløken og fiskesmaken. 

- Det er ikke noe tvil om at dette er et bra produkt, sier Moan. 

- De eldre i Trondheim kan glede seg, mener to imponerte radiokokker.

Storfiskball-produksjonen er siste innslag i serien "Smaken av Norge", men radiokokkene fortsetter i P1 med en matkonkurranse.

Video fra Trøndelag

Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.
Cirka 8000 deltok i årets Pride-parade i Trondheim