NRK Meny
Normal

Eksport av norsk sjømat øker

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 51,8 milliarder kroner. Det er en økning på 3,6 milliarder kroner eller sju prosent fra samme periode i fjor.

Fiskedisk

Eksportverdien av norsk sjømat setter stadig nye rekorder. Laksen utgjør nå to tredeler av den norske fiskeeksporten.

Foto: Scanpix / Scanpix

Geir Bakkevoll

Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd er fornøyd med utviklingen.

Foto: Marius Fiskum, Norges SJØMATRÅD

– En ny sterk måned for norsk sjømateksport skyldes blant annet at våre viktige nærmarked i EU kjøper mer laks til høyere priser i norske kroner enn de gjorde i samme periode i fjor. I tillegg er det vel verdt å nevne at USA har kjøpt 32 prosent mer laks så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Marit Rein, som er fungerende kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Hittil i år er det eksportert laks for 33,6 milliarder kroner. Det er en økning på seks prosent, eller to milliarder kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

Hjelper ei svak norsk krone

Det er også eksportert fryst torsk, inklusiv filet, for 1,4 milliarder kroner.

– Torskens vekst skyldes ikke minst at vårt viktigste torskemarked Portugal har kjøpt mer torsk til høyere priser sammenlignet med samme periode i fjor. Dette prisbildet henger blant annet sammen med en svak nedgang i årets torskekvoter. Underliggende for det hele er at eksporten er hjulpet av en svak norsk krone, sier Rein.

Eksporten både av sild og makrell går ned. Her er det Ukraina, Polen, Japan og Nederland som er de viktigste markedene.

Rekordbra halvår

Det har vært tidenes beste halvår for norsk sjømateksport i 2015. Vi eksporterte sjømat til en verdi av 34 milliarder kroner første halvår i år.

– Det er gledelig å se at flere deler av sjømatsektoren bidrar til rekordene. For eksempel har torsk hatt en jevn vekst gjennom hele halvåret. Dette har stor betydning for lokal og nasjonal verdiskaping, ettersom Norge nå eksporterer stadig mer bearbeidet og mindre hel torsk, sier kommunikasjonsdirektør Geir Bakkevoll i Norges sjømatråd til NRK.

Røkt makrell i fiskedisken hos en fiskehandler

Eksporten av makrell og sild går ned. Hittil i år er det eksportert makrell for 1,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 7 prosent eller 128 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix