NRK Meny
Normal

Eksplosjonsfare ved fabrikk er over

Brannvesenet har nå kontroll over brannen i en papirfabrikk på Ranheim i Trondheim. Det var lenge fare for eksplosjon, og folk i en kilometers radius var klare for evakuering.

Det har siden klokka 09.20 i dag tidlig vært en kraftig brann i et kartonglager ved papirfabrikken Peterson packaging på Ranheim, men klokka 15 bekreftet politiet at eksplosjonsfaren er over.

– Brannen er under kontroll, og den er nedjustert til en vanlig brann uten eksplosjonsfare, sier politiets innsatsleder, Lars Berget, til NRK .

Ingen eksplosjosfare på Ranheim.

Brannvesenet har kontroll på brannen.

Selv om eksplosjonsfaren nå er over, brenner det fortsatt kraftig inne i lagerbygningen. Brigadeleder Bjørn Rønning i Trøndelag brann- og redningstjeneste mener brannen kan være i flere dager.

Vurderte å be om skumbil

Brannvesenet hadde inntil klokka 15 ikke kontroll over brannen, men ingen personer kom til skade.

De var klokka 14 igang med å hente ut papp fra det brennende lageret.

En gravemaskin var også på plass for å slå hull i taket på papirfabrikken for å slippe ut røykgass og varme.

Brannvesenet vurderte også å be om en skumbil fra Trondheim lufthavn Værnes for å legge skum over oljetanken i nærheten av brannen.

Eksplosjonsfare

For i nærheten av papirlageret er det anlegg både med tungolje, diesel og gass, og brannvesenet jobbet hardt for å kjøle ned en propantank.

– Dette er en stor og uavklart brann. Vi er redd for at den skal spre seg, til olje, gass- og propantankene, sa Bjørn Rønning, som er fagleder ved Trøndelag brann- og redningstjeneste til NRK.

Det ble derfor forberedt en total evakuering av alle innbyggere i området rundt papirfabrikken på Ranheim. Politiet vurderte fortløpende om evakuering skulle settes i verk på grunn av faren for eksplosjoner.

I en periode brant det kun 15 meter unna oljetanken.

Fryktet stor gasslekasje

– Vi forbereder evakuering på kort varsel. Vi har barnehage og skoler, alders- og sykehjem, SFO og fotballskoler i nærheten. Vi har sagt at når vi sier de skal evakuere, må de evakuere, sa innsatsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Annlaug Oseid til NRK tidlig på dagen.

– Hva frykter dere?

– Vi frykter at tanken skal komme opp i 70 grader og eksplodere. Vi frykter også at oljen i den ene tanken tar fyr. Vi frykter at det vil bli en svær gasslekasje.

Hadde vindretningen på sin side

Sannsynligheten for at dette skal skje var lenge uviss, men vindretningen var god og det blåste bort fra tankene.

– Når brannsjefen sier at vi må evakuere tar det fra en til tre timer før det blir farlig, sa Oseid.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Situasjonen klokken 13

Situasjonen på Ranheim klokken 13

Det brenner fortsatt i den sørlige enden av bygget torsdag ettermiddag.

– Forferdelig

– Dette er helt forforferdelig for oss. Vi regner alt inne i bygget og selve bygget som tapt. Dette får store konsekvenser for produksjonen, sier Svein Olav Tinmannsvik som er daglig leder ved fabikken.

Brannvesenet rykket ut med alt disponibelt mannskap og fikk også hjelp fra sivilforsvaret til å bistå med slanger og pumper. Det ble også satt krisestab fra kommunens side.

Brannen ble oppdaget av en som var inne i bygget, men årsaken til brannen er fortsatt ukjent.

Det er nå ikke lenger fare for at E6 eller andre veger i Ranheims-området må stenges, melder Statens vegvesen.