– Vi er på tå hev, og har lytteorganene våre ute overalt i vår region, forteller geotekniker Einar Lyche ved Norges vassdrags- og energidirektorat region Midt-Norge.
Regnet høljer ned i Trøndelag, og NVE forventer at vannstanden kan komme opp mot 50-årsflom flere steder.
Alt vannet gjør at faren for jordras øker.
– Vi greier ikke å være på hver eneste skråning og hver eneste kvikkleiresone, men i samarbeid med kommunene prøver vi å håndtere dette gjennom det de og våre egne folk observerer, i tillegg til tips som vi får inn fra publikum.
- LES OGSÅ: Her er traktor eneste mulighet
Venter at vannmassene stiger
Her renner vannet nedover en bakke i Grong, som er et av flere områder som har opplevd flom i dag.
Foto: Elin SolvangLyche har selv vært på to steder i Melhus denne ettermiddagen for å undersøke bekymringsmeldinger som har kommet inn.
– Der var det ikke noe å rope stor alarm for, men det er grunn for at Melhus kommune bør holde disse stedene under oppsikt, forteller geoteknikeren.
Så langt er Fosen det området som er hardest rammet av vannmassene, i tillegg til Namdalen.
Vannstanden har isolert flere hundre, og har også sørget for at flere jernbanelinjer er stengt.
Det er forventet at det skal regne mer utover kvelden, og ifølge Lyche har NVE ti ansatte som sitter klare til å rykke ut, i tillegg til rundt ti andre som hyppig patruljerer områder som rapporterer om problemer.
- LES OGSÅ: Kjemper mot vannmassene
SE VIDEO: Elva Namsen har gått over sine bredder
Bli med på helikoptertur over elva Namsen, som er mye større enn vanlig akkurat nå på grunn av flommen.
Fare for ras flere steder
Jordras blir som oftest utløst når topplaget i bakken er så vannmettet og tungt at det ikke klarer å holde seg oppe i bratte skråninger.
Tidligere i dag gikk det et slik jordras over E14 i Stjørdal, og vannmengdene som har kommet gjør at det er fare for lignende ras de fleste steder hvor det finnes bratte skråninger.
– Jordrasfaren er sterkt økende. Grunnvannsmagasinet er fylt opp og jordlagene er fullstendig mettet, sier geotekniker Lyche.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Slik så det ut på fylkesvei 491 i Flatanger tidligere i dag. Vannmassene er ventet å øke flere steder utover kvelden.
Foto: Silje Kolaas / NRK– Kan ødelegge hus
Sprekker i terrenget er et forvarsel om at det kan komme et jordras.
– Det er sjeldent at dette er farlig i forhold til utløsning av større skred, men det kan være kritisk i forhold til at det kanskje ligger et hus i foten av en skråning hvor et slikt skred oppstår. Et jordskred kan bli tungt, og har store krefter som kan ødelegge hus, sier Lyche.
Selv om NVE er avhengige av tips for å vite hvor faren er størst, ber de likevel om at folk ikke ringer unødvendig mye til dem.
– Vi kan fort bli overkjørt av veldig mange tips. Folk som er bekymra for situasjonen i sitt eget område bør primært kontakte teknisk vakt i kommunene der de bor.