NRK Meny
Normal

Ekspert om mobilbruk i jula: – Lurt å tvinge folk til å være tilstede mentalt

Fire av ti bruker mobil eller nettbrett under middagen. – Det gjør oss grunnere og fører til sosial isolasjon, mener professor.

Fire av ti bruker mobil eller nettbrett under middagen

VIDEO: Se hva folk sier om å bruke mobilen i juletida.

Over 80 prosent av befolkningen i Norge har en smarttelefon. Og svært mange av dem har problemer med å legge den fra seg – selv under middagen, viser en ny undersøkelse.

– Jeg synes det er synd at ungdommer er mer interessert i det som skjer på mobilskjermen enn familien i høytiden, sier Kristoffer Lindseth ved Telenor-butikken i Steinkjer.

Men han innrømmer at han også sitter en del med telefonen i hendene.

– Jeg tar litt bilder og følger med, men prøver å tilbringe tid med familien.

Nesten halvparten ser på skjerm under middagen

Analyseselskapet Nielsen har spurt over 30.000 personer fra over 60 land om blant annet mobilvaner. Så mange som 45 prosent av de spurte nordmennene sier at de har mobilen eller annen elektronikk fremme under middagen.

– Det er ufint. Det går an å være sosial uten telefon. Bruk heller tid på hverandre i jula, sier Bjørg Randi Bremseth ved blomsterbutikken Floriss.

Voksne er verst

Andelen mobilbrukere under middagen er imidlertid høyere i de andre nordiske landene. I Danmark svarer 57 prosent at de tar med seg teknologien til middagsbordet, i Finland er andelen 50 prosent, mens den er på 48 prosent i Sverige.

Undersøkelsen viser for øvrig at det er de godt voksne som er verst. Mens 40 prosent av de spurte mellom 21–34 år sa at de hadde elektronikk fremme mens de spiste, svarte hele 52 prosent i aldersgruppen 60–64 år ja på det samme spørsmålet.

Foreldre bør droppe mobil i barnehagen, mener barnepsykologer. Men hva med under julemiddagen?

Ekspert: – Fjern mobilen

Tor W. Andreassen

Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole

Foto: BI

Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole mener mobilen har store konsekvenser for det sosiale.

– Den gjør oss grunnere og fører til sosial isolasjon. Når du fjerner deg fra dialogen, fjerner du deg også fra kreativitet og innovasjonsevne, sier han på sin smarttelefon fra et festlig lag, som dessverre ble avbrutt.

Han forklarer at folk drives av en indre uro og frykt for å gå glipp av det som skjer. De må nærmest rapportere direkte fra kjøkkenbordet hvor de polerer svarene sine til det perfekte i tekstform.

– Det skader det mellommenneskelige, sosiale og evnen til å kommunisere ansikt til ansikt, sier Andreassen.

Noen har gått så langt at de har en mobilkurv, der alle må legge fra seg mobilene under selskapeligheter. Det støtter Andreassen.

– Det er lurt å tvinge folk til å være til stede mentalt med enighet om mobilfrie soner og tider.