Eksperimenterer med Torvet i sommer

Midlertidlige løsninger settes inn på Torvet i Trondheim før en opprustning til 170 millioner kroner starter til høsten.

Torvet

Sånn skal det nye Torvet i Trondheim se ut.

Foto: Trondheim kommune

Prosjektleder Yngvar Gladsø

Prosjektleder Yngvar Gladsø.

Foto: Kristin Heggdal

Til høsten starter Trondheim kommunes store oppussing av Torvet i Trondheim. Sommeren skal derfor brukes til midlertidige løsninger, slik at kommunen bedre kan bedømme hvilke løsninger de skal benytte til høsten.

Noe av det første som skal bli gjort i sommer er å asfaltere rundt Olav Tryggvason-statuen midt på torget. Dette gjøres i samarbeid med Toppidrettsveka, som trenger jevn asfalt for å arrangere rulleskiløp.

– Vi skal asfaltere for å få bort kanten fra den tidligere rundkjøringen og gjøre hele torvflata mye mer brukbar, både til arrangement og for folk som beveger seg på den, forteller prosjektleder Yngvar Gladsø til NRK.

Maler på soluret

Asfalteringen gjør at det ikoniske soluret på Torvet blir dekket til.

Torvet i Trondheim

Kommunen har blant annet satt opp flere trær på Torvet.

Foto: Kristin Heggdal

– Det vil kanskje folk reagere litt på, men det skal vi male på slik at i den korte perioden vi har asfalt her, så vil man fortsatt kunne se dette ikonet, forklarer Gladsø.

Til høsten skal det legges stein på Torvet, og soluret vil komme tilbake. Det vil imidlertid ikke bli den samme type brostein som tidligere har blitt brukt.

– Hvis vi skal bruke brostein må vi bruke en type som ikke er så ru, så det skal være lettere for rullestolbrukere å bevege seg, for det er ikke så egnet med denne grove brosteinen, selv om den er veldig fin og egentlig en del av torget, så er det litt vanskelig med tanke på universell utforming, sier Gladsø.

– Kjempefint

Til sommeren har kommunen plassert mange flyttbare møbler som kan ryddes unna til store arrangement, i tillegg til flere trær rundt om på Torvet. Hvilke endringer som blir permanente er det fortsatt dialog om.

– Det blir mer på detaljnivå hva slags typer stein vi skal legge, hvor eksakt vi skal plassere møbler som er permanente og hvor vi skal sette de som er mobile. Det er detaljer vi er med på å bestemme i høst, forklarer Gladsø.

De forbipasserende på Torvet er positive til endringene.

– Jeg tror det blir kjempefint. Vi er bare på besøk nå, men hvis det blir sånn, så kommer vi nok igjen, sier Ina Løkken fra Hamar når hun får se plantegningene for hvordan Torvet skal se ut.

– Akkurat nå ser det litt rotete ut her siden de driver og jobber, men vi får komme tilbake om et år og se hvordan det ser ut, ler Berit Harildstad.