Hopp til innhold

Eksem kan skyldes kosmetikk

Stadig flere tenåringer sliter med eksem, og verst er det blant jentene. Forskere ved St.Olavs Hospital tror økende bruk av kosmetiske produkt har mye av skylda.

Anne Cecilie Rud Stokvik

En undersøkelse viser at dobbelt så mange tenåringsjenter som gutter sliter med atopisk eksem. 15 år gamle Anne Cecilie Rud Stokvik er en av dem.

Foto: Knutsen/ Kjær Valberg / NRK

Anne Cecilie Rud Stokvik er ei av stadig flere tenåringsjenter som sliter med atopisk eksem.

Vårlufta gjør godt, og akkurat i dag er ikke utslettet verre enn at det lar seg skjule. Men ikke alle dager er like gode.

– I stressperioder med mye prøver og lekser sliter jeg med søvnen. Da begynner det å klø og jeg får masse eksem. Utbrudd får jeg også ofte på vinteren når lufta er kald og tørr. Da tar jeg lysbehandling for å holde utbruddene i sjakk, sier Anne Cecilie til NRK.no.

Dobbelt så mange jenter

Forskeren har sett på forekomsten av eksem både blant småbarn og tenåringer.

Ingeborg Smidesang, overlege og stipendiat ved St. Olavs Hospital

Overlege og stipendiat Ingeborg Smidesang studerer forekomsten av eksem blant tenåringer.

Foto: Knutsen/ Kjær Valberg / NRK

Funn viser at 14 prosent av jenter i tenårene har eksem, det er dobbelt så mange som blant guttene.

– Tallene er stigende. Vi ble overrasket, både over det høye antallet og at det var så store kjønnsforskjeller, sier Ingeborg Smidesang, overlege og stipendiat ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Det er ved å studere ungdomsdelen av den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT 3, at forskerne har funnet disse resultatene.

Og de har en teori om hvorfor jentene sliter mest.

– Vi har ingen sikre svar, men flere hypoteser. Ungdomsjenter bruker mye kosmetikk, hårshampo og kremer i forhold til guttene. Hormoner kan også være et stikkord siden dette skiftet kommer i puberteten.

Ingen sminkestopp

Anne Cecilie vet godt hva sminke kan gjøre med et utbrudd av eksem, men 15-åringen klarer ikke helt å la være å bruke produktene likevel.

– Jeg prøver å bruke meste mulig mineralsminke, men den er gjerne veldig dyr. Noen ganger må jeg bruke annen kosmetikk og da kan jeg få utbrudd. Men hver kveld renser jeg huden godt og smører ansiktet for å hindre nye utbrudd, sier Anne Cecilie Rud Stokvik.

Siste fra Trøndelag