Eirin (22) ble bitt av hest og alvorlig skadd – nå skal hun bli travtrener

Eirin Sørmo (22) ble alvorlig skadet og var nær ved å bli lam da hesten angrep henne. Nå har hun kommet seg opp av rullestolen og tar utdannelse som travtrener.

Eirin

BLIR TRAVTRENER: Eirin Sørmo er i full gang med utdannelsen som travtrener. Hun har ikke blitt skremt etter heste-ulykken der hun fikk fire brudd i nakken og ei hovedpulsåre som ble smadret.

Foto: NRK

Mot alle odds har 22-åringen i høst vært tilbake i kuskesetet.

For litt over ett år siden ble Eirin Sørmo angrepet av en hest, som hogg tak i nakken hennes.

– Jeg kjente at jeg mistet kontakt med kroppen– at jeg ble lam med en gang.

Hun var innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim i fire måneder. Med lammelse fra halsen og ned kunne ikke legene garantere at hun noen gang ville komme seg opp av rullestolen den første tida. Nå kan ingen se på henne at hun har vært alvorlig skadet.

– Jeg har en side som er sterkere og en som er svakere. Høyre foten er svakest.

Hun fikk hovedpulsåren smadret, fire brudd i nakken og hull i lungen etter at hesten gikk til brutalt angrep i stallen på Kvål i Melhus.

Eirin

FØR ULYKKA: Hesten Rofstad Odin og Eirin Sørmo. Hesten ble kastrert etter at den uten forvarsel hogg tak i halsen hennes i stallen.

Foto: Privat

Tilbake etter ulykka

– Det er utrolig og fantastisk at hun er tilbake. Det har vært litt av en reise fra hun lå i sykehussenga. Det har jo gått bare litt over ett år, sier venninnen, Olea Villa Furre.

Eirin Sørmo måtte bruke rullestol etter ulykka. Vel en måned etterpå tok hun sine første steg. Hun hadde marginene på sin side. Det viste seg at prognosene var gode. Hun ville komme på beina igjen. Den første tida godt støttet av fysioterapeutene ved rehabiliteringen på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Eirin er svært takknemlig for hjelpen hun fikk fra Olea, som jaget vekk den agressive hesten da den angrep i stallen.

– Hun er den jeg kan takke for at jeg står her i dag. Hadde det ikke vært for henne hadde jeg vært død. Hun fikk dratt meg ut. Da fikk jeg puste og hun holdt meg rolig til det kom hjelp.

Eirin ble nesten lam. Nå er hun tilbake.

Litt over ett år er gått siden Eirin nesten ble lam. Nå er hun tilbake i heste-miljøet.

Vil bli travtrener

Sørmo eier og trener hesten Chianti Premium. Og hun er i full gang med utdannelsen som travtrener.

Som en av tre norske travtrener-studenter ble hun plukket ut for å kjøre løp på verdens største travbane i Vincennes i Frankrike for noen uker siden.

Det skulle bli dramatisk. På vei ut før løpet ble hesten uregjerlig. Hun falt og havnet mellom sulkyen og hestens bakbein. Etter andre forsøk gikk det bra.

– Det var artig da jeg endelig kom i gang.

– Kan du ikke bli redd for hester?

– Det er noen hester jeg holder meg unna. Men jeg har nok alltid vært lite redd for hester, smiler Eirin Sørmo. Snart er hun ferdig utdannet travtrener.