Horneland: – Vi må våge å ha en visjon om Mesterligaen

Eirik Horneland måtte svare på spørsmål om alt fra Europa-ambisjoner til kontraktsbråk og Bendtner-soning under sin første pressekonferanse som Rosenborg-trener.

Rosenborgs pressekonferanse på Lerkendal.

VOLDSOMT PÅGANGSMOT: Onsdag ettermiddag stilte Eirik Horneland på sin første pressekonferanse på Lerkendal. Han har signert toårskontrakt med klubben, og sier han kommer inn med voldsomt pågangsmot.

Nesten en uke etter at Rosenborg bekreftet at Eirik Horneland er ny hovedtrener, kunne de offisielt presentere ham på Lerkendal.

Under pressekonferansen onsdag var den tidligere Haugesund-treneren tydelig på at han og assistenttrener Karl Oskar Emberland kommer inn i klubben med ny energi og voldsomt pågangsmot.

På spørsmål om hva han synes om stallen, svarte han at spillerne er Norges beste, men at de har mye å gå på. Han kommer til å forskjellsbehandle spillerne for å få det beste ut av hver enkelt.

– Vi skal finne ut hva hver enkelt trenger. Vi er opptatte av menneskene bak spillerne.

Ambisjon om Mesterligaen

Det er nærmest forventet at Rosenborg skal ta cup- og seriegull. Men Horneland skal også ta trønderne til Europa. Han mener det handler om riktig trening, og spillere som virkelig vil være en del av prosjektet.

– Vi må våge å ha en visjon om Mesterligaen, sa Horneland.

På spørsmål om hvordan han skal klare det, svarte han at han først og fremst skal trene laget bedre.

– Jeg begynner alltid der – med hva kan vi få til via trening. Er det noen hull i troppen, må vi se på det.

Horneland har ikke tenkt på om han vil besøke Nicklas Bendtner, som for tiden soner voldsdom med fotlenke i København.

– Nå skal vi først ha fokus på dem som er her, så får vi ta det etter hvert, svarte han, og påpekte at de skal ta godt vare på Bendtner når han er ferdigsonet.

Vil jobbe tett med Eggen

Horneland har allerede knyttet kontakt med RBK-nestor Nils Arne Eggen.

Han besøkte ham på sykehuset, og beskriver det som det sterkeste øyeblikket han har hatt på lange tider.

– Lidenskapen han viste fra sykesengen fikk meg til å skjønne hvorfor han har klart å skape resultatene han har skapt. Jeg kommer til å bruke ham på aller beste måte, og er veldig glad han vil overføre kunnskap til oss.

Det var essensielt for Horneland å få med Karl Oskar Emberland til Trøndelag. Han beskriver assistenttreneren som en sterk fotballmann og pedagog.

– Han vil gjøre meg bedre – og RBK bedre.

Emberland har vært assistenttrener under Horneland i FK Haugesund de siste par årene. Han deltok ikke på pressekonferansen.

RBK: – Horneland har vært i diskusjonene våre lenge

Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye understreker hvor stolte RBK er av signeringen.

– Horneland har vært i diskusjonene våre en god stund. Vi kjenner til personligheten, lederskapet, treningsfilosofien og spillefilosofien hans, sa Bjørnebye, som var tydelig på at Horneland er riktig mann til å ta Rosenborg dit de vil – både hjemme og i Europa.

– Jeg er ekstremt glad, og på vegne av RBK, ekstremt stolt, for å presentere ny hovedtrener og assistenttrener, sa Bjørnebye.

Mentalt utslitt etter trenerkonflikt

Horneland og Emberland ble mandag frigitt fra gamleklubben FK Haugesund.

Det har gått rykter om at Rosenborg betalte om lag 3 millioner kroner for å få Horneland før oppsigelsestiden 1. februar. Bjørnebye avviste dette under pressekonferansen.

Haugesund skal imidlertid ha takket nei til tilbudet om 1,1 millioner kroner. Bjørnebye vil ikke si hvor mye de til slutt måtte ut med for at Horneland fikk slippe.

Den nye treneren fortalte under pressekonferansen at han har vært emosjonelt utslitt etter overgangen fra Haugesund til Rosenborg.

– Jeg er glad jeg slapp å være en del av forhandlingene med Haugesund, sa han.

Eirik Horneland

UTSLITT: – Det har vært ei lang jul, sa Eirik Horneland, og siktet til overgangen fra FK Haugesund til Rosenborg Ballklub.

Foto: Jøte Toftaker

Betent lederstrid

I høst begynte ryktene å svirre om Horneland som ny RBK-trener. Like over nyttår kom en endelig bekreftelse fra Rosenborg: Horneland hadde signert toårskontrakt.

Rosenborg har vært på leting etter nye trenere i et halvt år, siden Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun ble avskjediget.

Eirik Horneland skulle egentlig ha blitt presentert som Rosenborgs nye hovedtrener i forrige uke. Han var da på plass i Trondheim, men på grunn av kontraktsbråket ønsket han ikke å møte. Styreleder Ivar Koteng måtte treffe pressen alene.

FK Haugesund anklaget Horneland for kontraktsbrudd. De mente den gamle kontrakten dermed var gjeldende – en kontrakt som sa at han måtte bli hos dem til november 2019.

Rosenborg og Horneland mente den nye kontrakten var gyldig, og at treneren hadde én måneds oppsigelsestid.

Etter flere dager med forhandlinger ble klubbene enige mandag kveld.