NRK Meny
Normal

– En stor inspirasjon for forskningen

Edvard Moser uttrykker dyp takknemlighet for Nobelprisen i medisin, ikke minst fordi denne prisen gir stor inspirasjon også utover forskningsmiljøet i Norge.

Edvard Moser om Nobelpris

Nyheten om Nobelprisen i medisin kom brått på en svært takknemlig Edvard Moser mandag.

Foto: NRK

– Å få denne prisen er en inspirasjon for forskningen. Den viser at det er mulig å bygge opp et godt forskningsmiljø fra grunnen av hvis man legger til grunn de riktige mekanismene, sier Edvard Moser.

Han fikk nyheten om at han og kona får Nobelprisen i medisin, først via tekstmelding så bekreftet via kjente.

Det har tatt ekteparet 15 år i samarbeid med NTNU i Trondheim å bygge opp den kompetansen de nå sitter med.

Viktig inspirasjon for andre

Moser er opptatt av at én ting er selve prisen og anerkjennelsen, noe annet er den positive effekten prisen vil ha for forskningsmiljøer utover Norges grenser, det å vise at det er mulig.

– Denne prisen er kanskje en belønning for noe vi har holdt på med i 15 år. Det startet i Trondheim med absolutt ingen ting, og det ender opp med dette. Det viser at det er mulig å skape god forskning hvis man gjør det på den riktige måten. Dette er en stor stimulans for forskning både hjemme i Norge og ut over i verden, sier Edvard Moser.

Edvard Moser

Edvard og May-Britt Moser får Nobelprisen blant annet for sin forskning på stedsansen i hjernen hvor laboratorieforsøk har vært viktige.

Foto: Geir Mogen / NTNU

Edvard Moser er lik sin kone May – Britt, svært takknemlig for prisen.

– Jeg er full av takknemlighet. Dette er et stort øyeblikk. Takken går til alle som har bidratt. Det gjelder alle fra folk på laboratoriet til universitetsledelsen. De har bidratt til at vi er her nå, sier Edvard Moser.