Hopp til innhold

Edel fikk kle opp Michelle Obama

Klesdesigneren fra Namdal er foreslått til Årets trønder 2012.

Michelle Obama

Michelle Obama fikk denne kjolen (t.v) i gave fra Edel Urstad.

Foto: Montasje

41 år gamle Edel Urstad fra Grong i Nord-Trøndelag er en av 130 kandidater til Årets trønder 2012.

– Jeg er helt himmelfallen, dette var kjempeartig, er hennes spontane reaksjon.

Edel Urstad

Edel Urstad fra Grong er foreslått som kandidat til Årets trønder 2012.

Foto: Nina Holtan
Edel Design

Denne kjolen var blant gavene som Edel Design ga til Michelle Obama da hun var her sammen med mannen sin i anledning Nobels fredspris i 2009.

Foto: JENS HAUGEN PHOTOGRAPHY

FORESLÅ EN KANDIDAT I SKJEMAET NEDERST I ARTIKKELEN

– Komlimentsgaranti på kolleksjonen

Forslagsstiller skriver blant annet i sin begrunnelse at hun er en «trønder hele Norge kan være stolt av». Gründeren, designeren, styrelederen, tobarnsmoren og den tidligere fosterforelderen liker at det er mye som skjer.

– Jeg har aldri hatt problemer med fritidssysler, sier hun ærlig.

Urstad har mange jern i ilden, men for øyeblikket er det Edel design som tar mest oppmerksomhet. Hun designer og produserer klær i naturmateriale på Alhaug gard hvor hun bor. Bedriften teller for tiden åtte ansatte.

– Vi har komplimentsgaranti. Det skal nemlig være en opptur å gå med Edel Design. Hvis folk ikke får kompliment etter å ha hatt på seg et antrekk fra oss, så kan de levere klærne tilbake. Vi har også egne størrelser. S står for smekker,M for Midt i blinken, L for Lekker, XL er Xtra Lekker og så har vi XtraXtra Lekker, forklarer Urstad.

Edel designer også klær for menn og gutta har fått størrelsene Staut, Mandig, Likanes og Xtra Linkanes.

Ga klær til Obama

Edel ble tildelt den nasjonale bygdeutviklingsprisen av Innovasjon Norge under Skaperkraft 2009. Hun trodde ikke det var mye som kunne måle seg opp mot det, men under Nobelpris-besøket til president Barack Obama fikk hun lov til å levere en gave som besto av genser, skjerf, jakke og kjole til førstedamen av USA. Alt designet av henne selv.

– Fremdeles kommer kunder innom på gården og spør hva det var Michelle fikk av meg. Det var fantastisk å få gi henne denne gaven, sier hun.

Edel Design har levert til 35 butikker over hele landet, og i Trøndelag har det vært Husfliden i Trondheim, Værnes, Stjørdal, Levanger, Steinkjer og Galleri Lierne som har solgt de fargerike kolleksjonene.

Driver RAMP i Namdalen

Hun dro til Canada for å arbeide med villmarksopplevelser for ungdom, og da hun kom tilbake til Namdalen startet hun bedriften RAMP (Rediscovery Allsidig Miljø Program). Her har hun de siste 13 årene tilbudt to uker lange turer i Snåsa og Lierne for ungdommer (12-18 år) som ønsker å komme seg ut i naturen. På hver tur er det satt av to plasser til ungdommer fra flyktningemottak som får være med gratis. Tre av plassene er også øremerket barnevernsbarn.

– Målet med Ramp er å gjøre folk trygge i sosiale omgivelser og gi dem en bredspektret mestringsfølelse, forklarer Urstad. Her er en tett på naturen, tett på hverandre og tett på seg selv. Bedre blir det ikke. Dette er nærende for både kropp og sjel.

I 2000 flyttet hun til et gårdsbruk i Nes i Hedmark. Da hennes første barn var 1,5 år tok familien imot to tenåringstvillinger og ble så et forsterket fosterhjem. I 2005 åpnet hun eget galleri på gården.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Edel Design

– Fortsatt er det folk som kommer og spør hva det var jeg ga til Michelle, sier Edel. Denne jakka var også blant gavene.

Foto: JENS HAUGEN PHOTOGRAPHY

Satset midt i finanskrisa

– I 2008 ga jeg meg selv ett år på å gjøre Edel design til hovedinntekten. Dette var midt i finanskrisen, men etter seks måneder hadde jeg gått fra 1,5 ansatt til 6 ansatte. Det sier noe om etterspørselen. Jeg tenkte at dette var min sjanse, det var enten vinn eller forsvinn. Jeg valgte det første alternativet, sier hun.

Det er to kommentarer som får gründeren til å himle med øynene, og det er at «du har hatt mye flaks, Edel» og «så lenge du har et godt produkt, så går det bra».

– Dette handler om fokus og det å tørre å satse. Det er reinspikka arbeid og å være på rett plass til rett tid med et produkt som treffer, mener Urstad.

Stiftet Midt i Mjøsa

For fem år siden stiftet ildsjelen organisasjonen «Midt i Mjøsa» som var inspirert av trønderske «Den gyldne omvei» på Inderøya.

– Den gang hadde vi 6 aktører som hadde et reelt tilbud, nå er vi 25. Tidligere ble Nes nevnt med et langtrukkent gjesp, sier hun.

– Vi har klart å sparke janteloven i rumpa og vist at det er lov å lykkes, legger hun til stolt.

Årets trønder-kandidaten lever etter mottoet at «det er lite som er umulig».

– Flere av mine prosjekter kunne vært kneblet ved kjøkkenbordet og aldri sett dagens lys. Noe av det mest meningsfulle med det jeg driver med er å se at det faktisk inspirerer andre til å tro på - og tørre å gå for sine drømmer og ideer, sier hun.

Vet du av en person som fortjener hederstittelen Årets trønder? Du kan sende inn forslag frem til 18. desember.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste fra Trøndelag