NRK Meny
Normal

E.coli påvisst i barnehage i Grong

E.coli er påvist hos barn i Rønningen barnehage i Grong. Kommunen har nå sendt ut brev til alle foreldre.

Laster kart, vennligst vent...

Brevet er sendt ut i dag onsdag og er signert kommunelege Kamilla Stylo Czownicki i Grong. C.coli-bakterien er påvist hos ett barn i barnehagen, og det blir nå anbefalt å ta avføringsprøver av alle barn som har hatt symptomer til oppkast og diaré i løpet av de siste ti dagene.

Anbefalingen er gjort i samråd med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet.

Sykdomsfremkallende variant

Det er den sykdomsfremkallende varianten av E.coli-bakterien - EHEC - som er funnet hos barnet. E.coli omfatter en stor gruppe bakterier som finnes naturlig i tarmfloaren hos dyr og mennesker. De aller fleste av disse bakteriene gir ikke sykdom hos mennekser eller dyr, men noen av bakteriene har evnen til å fremkalle sykdom, først og fremst diaré, opplses det om i brevet.

Skal melde fram om symptom

Noen varianter av de sykdomsfremkallende E.coli-bakteriene (EHEC), kan danne giftstoffer som kan forårsake nyresvikt. Dersom barn eller andre knyttet til barnehagen utvikler symptomer på mage- og tarmsykdom, eller symptomer på nyresykdom, som nedsatt allmenntilstand, skal de kontakte lege og ta med brevet, heter det blant annet i brevet som har gått ut til foreldrene. Det blir også listet opp forholdsregler for å hindre smitte.