NRK Meny
Normal

E.coli i to barnehager

Det er påvist e.coli-smitte hos to små barn i to ulike barnehager, bekrefter smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim.

På jakt etter E.coli
Foto: NRK

– Det går veldig bra med ungen. Han er ikke så veldig syk nå og han er ikke innlagt på sykehus, sier styrer i Moholt barnehage, Marit Landsem til NRK.no

Der har en ett og et halvt år gammel gutt fått påvist smitte.

– Vi følger alle retningslinjer og har kontakt med Mattilsynet og smittevernlegen. Ellers vasker vi leker og prøver å finne smittekilden, men den trenger ikke være her, sier styreren.

Moholt barnehage drives av Studentsamskipnaden i Trondheim og har cirka 70 unger i alderen 0-3 år.

Kobles ikke til nasjonalt utbrudd

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim vil ikke si hvilken barnehage det andre utbruddet er i, men ungene som er smittet skal være omtrent like gamle. Barnehagene skal også være omtrent like store.

Sagvik poengterer at ingen av tilfellene er tilknyttet det nasjonale utbruddet , og de har ingen sammenheng med hverandre. Det ene barnet er trolig smittet utenlands.

– Det er en e.coli-bakterie som er av den mindre farlige typen. I Norge er det aldri påvist alvorlige symptomer av denne bakterien. Det er det positive i det, men det er klart det er en e.coli-bakterie av typen EHEC, som potensielt kan være farlig, så vi følger det opp tett likevel med informasjon og prøvetaking av andre nærkontakter, sier Sagvik.

Moholt barnehage i Trondheim

Et barn i Moholt barnehage er smittet av en type e.coli-bakterie.

Foto: Gudbjørn Bondhus / NRK

I god form

Helsetilstanden er god for begge barna. De har ikke vært alvorlige syke og er på bedringens vei. Foreldrene til de andre barna i barnehagene ble orientert i går, og i dag skal det også være et informasjonsmøte i Moholt barnehage med Mattilsynet og smittevernlege tilstede.

– Vi oppfordrer foreldre til å ta prøver av barna som har symptomer fra mage og tarm. Vi forsterker også hygienetiltakene i barnehagene, sier Sagvik.

Også tidligere har flere barnehagebarn i Trondheim vært rammet av e.coli-smitte samtidig.

Uro blant foreldrene

Styrer Landsem i Moholt barnehage forteller at noen av foreldrene er bekymret. De har fått informasjon fra smittevernoverlegen gjennom barnehagen, og de kan kontakte smittevernoverlegen selv.

– I tillegg prøver vi å roe ned og si at vi har kontroll. Vi skjønner at de er bekymret, men når vi sier at det ikke er den alvorlige typen blir de ikke så bekymret.

– Det er jo en større risiko for de minste barna, men jeg føler at vi ivaretar det godt gjennom smittevernoverlegen og Mattilsynet. Når vi har små barn må vi ha gode hygienerutiner i det daglige, og det har vi også på håndvask, vasking av leker og bruk av engangsutstyr, sier Landsem.

Mye omgangssyke samtidig

Det er den verste tiden for oppkast, som vanligvis er forårsaket av virus samtidig. Sagvik anbefaler småbarnsforeldre å følge med på allmenntilstanden til ungen.

– Det er spesielt viktig at ungen får i seg nok drikke. Hvis allmenntilstanden blir dårligere og barnet blir slapt, så er det viktig at man tar kontakt med lege, sier smittevernoverlegen.

Mye e.coli i Trøndelag

Forekomstene av e.coli-bakterien har ifølge Folkehelseinstituttet alltid hatt et tyngdepunkt i Trøndelagsfylkene . Årsaken til hvorfor det er slik er mer uklar. I høst fikk to barn og en voksen påvist e.coli-smitte i Trondheim.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.