NRK Meny
Normal

E.coli i Levanger

Det er påvist e.coli-bakterie hos et førskolebarn i Levanger.

E.coli bakterieprøve (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Barnet er allerede utskrevet fra sykehuset og skal være i fin form, skriver Levanger-Avisa. Det er fortsatt ikke klarlagt om bakterien kan kobles til det landsomfattende e.coli-utbruddet.

Milde symptomer

Foreldre som har barn i samme barnehage har fått brev om forhåndsregler, men smittevernslegen sier at det ikke er grunn til hysteri.

– Barnet er sendt hjem etter et kort opphold ved St. Olavs hospital, opplyser fungerende smittevernlege Arild Bye i Levanger. Han legger til at ungen er i fin form og vil være tilbake i barnehagen etter å ha levert flere bakteriefrie prøver.

– Det virker ikke som at bakterien denne gang er av den mest aggressive typen og den har gitt bare mildere symptomer, sier Bye til avisen.

Les også: Karmøy-jente smittet av e.coli

De yngste hardest rammet

Barnet fikk først kortvarig diaré, så ble det bedre og deretter ble det dårligere igjen. Bye sier det er nok for foreldrene i barnehagen å følge med på barnas allmenntilstand.

– Dersom et barn har diaré, bør foreldre observere om det er blod i avføringen, eventuelt om urinen er rød. Om det er tilfelle må fastlege oppsøkes og foreldrene må da nevne at noen i barnehagen har fått påvist e.coli-bakterie, for da må det tas en spesiell prøve, sier Bye.

Symptomene kommer som regel en uke etter smitten, og Bye mener derfor det nå er lite grunn til bekymring. Barn under fem år blir sykere enn større barn.

– Og i visse tilfeller går den på nyrene, sier han.

Tatt avføringsprøver

Det er tatt avføringsprøver av barna som går i barnehage med den smittede, og alle prøvene er negative. Smittekilden er ikke påvist.

– Men oppmerksomheten rettes mot diverse mattyper og da spesielt ukokte bearbeidete kjøttvarer fra drøvtyggere og avføring fra disse dyrene. Mennesker som er smittet kan smitte andre via direkte eller indirekte kontakt med avføringen, sier Bye til avisen.

Ti barn er til nå bekreftet smittet i forbindelse med det nasjonale utbruddet. To av barna er fra Malvik.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25