Hopp til innhold

Syv såkorn ble til historisk åker

Lenge trodde man den sjeldne kornsorten svedjerug var utryddet. Men nå, takket være ti såkorn fra Finnskogen, er den endelig på tur tilbake i norsk landbruk.

Kornbonde dyrker svedjerug

Denne kornsorten kan bli over to meter.

Foto: Bjørn Solli / NRK

Berit Bjerkem baker boller

Berit Bjerkem baker brusebadboller fra en dansk oppskrift basert på gamle kornsorter.

Foto: Bjørn Solli / NRK

– De gamle kornsortene tåler næringsfattig jord og tørkeperioder bedre enn de moderne sortene. Derfor bestemte vi oss for å prøve å dyrke svedjerug, sier gårdbruker Jakob Bjerkem til NRK.

På gården Bjerkem i Steinkjer i Nord-Trøndelag finner man en ny og sjelden kornåker som er hele 2,5 meter høy. Kornet som dyrkes er svedjerug, en kornsort man trodde var utryddet.

Det var i et gammelt tørkehus på Finnskogen at det ble funnet ti såkorn av denne sorten, og det er disse som er grunnlaget for åkeren i Steinkjer.

Eldre kornsorter tåler mer

Bjerkem forteller at det ligger en lang historie bak den spesielle åkeren hans.

– På 1600-tallet kom finnene til Sør-Norge og Sør-Sverige og svidde ned skogene for å så rug. Den rugsorten de sådde var det lite kunnskap om, så en gårdbruker på Hadeland bestemte seg for å lete etter rester av den.

– Bonden fant ti korn, hvor syv av dem spirte. Denne kornåkeren er etterkommer av de syv kornene, sier Bjerkem.

Han driver økologisk jordbruk på gården, og kan fortelle at de gamle sortene fra rundt 1910, før planteforedlingen kom, er bedre enn de moderne sortene når det gjelder å dyrke økologisk.

Høy men stødig

Han regner med å kunne høste inn den lange kornsorten på vanlig måte med skurtreske.

– Kornet kan fort legge seg i regnet, men denne typen er veldig stiv. Jeg har dyrket både rug og spelt tidligere, disse sortene var også veldig høye og ustødige, men det gikk veldig bra, sier Bjerkem.

Også Vidar Kvittem på Stjørdal dyrker svedjerug. Han bekrefter at planten er frodig og fin, og at han bruker seks kilo såkorn per mål mot 20 kilo på vanlige kornsorter.

– Jeg startet med svedjerugen for tre års tid siden. Den busker seg godt, men den første høsten var det så mye regn at åkeren la seg, sier han.

Dårlig tilgang på såkorn

Kvittem reiste til Brandbu for å hente såkorn, og skulle gjerne ha hentet mer. Han mener alt for få driver med sorten, og at tilgangen på såkorn er dårlig.

– Åkeren er litt tynn akkurat nå, men det er vanskelig å få tak i kornene. Det er en lang kjøretur for å få tak i mer.

I 2004 innførte Norge et EU-forbud mot å bytte og selge svedjefrø mellom bønder og hageeiere. Reglene var så strenge at det ikke engang var lov å gi frø i gave.

I 2008 ble det lovlig å selge frø av godkjent bevaringssort, fra godkjent såvareforretning. Det er fremdeles strenge grenser for hvor mye en bonde kan dyrke innen et område i Norge.

Brusebadboller

Disse bollene, kalt Brusebadboller, er bakt med mel fra fjorårets korn på gården i Nord-Trøndelag.

Foto: Bjørn Solli / NRK