NRK Meny
Normal

Dyrere å kjøre bil i Trondheim

Flertallet i bystyret i Trondheim vedtar i neste uke ny rushtidsavgift. Avgifta er omstridt.

Rushtid
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Alt tyder på at det blir dyrere å kjøre bil i Trondheim når det er mest trafikk om morgenen og om ettermiddagen. De rødgrønne partiene går sammen med Venstre og Kristelig Folkeparti inn for at det blir ei rushtidsavgift.

Må betale 20 kroner

I rushtida på morgen og ettermiddag skal det koste 20 kroner å passere bomstasjonene. Ellers i døgnet vil det koste 10 kroner. Den nye miljøpakka vedtas torsdag i neste uke. Når miljøpakken innføres blir det såkalt punktfinansiering, det vil si at du må betale både sør og nord for byen.

I Okstadbakkene vil det koste fem kroner hele døgnet.
På de andre punktene kommer det til å koste 20 kroner mellom klokka 7 og 9 om morgenen, og mellom klokka 15 og 17 på ettermiddagen. Resten av døgnet må bilister betale 10 kroner for å passere bomringen.

Omstridt forslag

Senterpartiets kommunalråd, Tone Sofie Aglen, tror mange vil se positivt på å betale mer penger for å kjøre i rushtida.

- Mange er fortvilet og frustrert over å stå i kø, og jeg tror mange heller vil betale litt ekstra for at trafikken skal flyte bedre, sier Aglen.

Høyres kommunalråd, Yngve Brox er lite begeistret .

- Mange barnefamilier må kjøre unger i barnehage og skole, og etterpå dra på jobb et annet sted i byen. De har ikke noe valg og må kjøre bil. Andre som bare har seg selv å tenke på kan velge om de vil kjøre bil eller bruke kollektivtrafikken, sier Brox. Han synes forslaget om egen rushtidsavgift er meningsløst.