NRK Meny
Normal

Dynamitthunder avverget arbeidsulykker

De spesialtrente hundene har markert for dynamitt tre steder på området der det skal bygges en trafostasjon i forbindelse med vindmøller.

Forsvaret stiller med dynamitthunder for å klarere områder hvor det har vært brukt sprengstoff.

Tidligere i uken søkte spesialtrente hunder etter dynamitt i et steinbrudd i Åfjord i Sør-Trøndelag.

HUNDESØK

Spesialtrente hunder har denne uken søkt etter sprengstoff i et gammelt steinbrudd i Åfjord i Sør-Trøndelag.

Foto: TONE IVERSEN / NRK

Hundene har snust seg frem og sikret området i Åfjord i Sør-Trøndelag der det skal bygges en trafostasjon på et nedlagt tidligere steinbrudd. På den måten har de firbente sikringsarbeiderne allerede avverget flere mulige arbeidsulykker før tungt maskineri overtar steinbruddet.

Hundene kan lukte dynamitt én meter under bakken, og er spesialtrente til å finne dynamitt under bakken på steder hvor det har vært sprengt. Når en hund gjør et funn, setter de seg.

Dyrene er utviklet til oppgavene gjennom et prosjekt mellom Forsvarets hundeskole, Forsvarets forskningsinstitutt og Statnett.

– De har lokalisert tre plasser som de har markert for dynamitt. I tillegg har de funnet sju elektriske tennere som inneholder sprengstoff, forteller Vegar Falsten, kaptein ved Forsvarets hundeskole, til NRK.

Avverget mulige arbeidsulykker

Vegar Falsten

Kaptein ved Forsvarets hundeskole, Vegar Falsten, sier at hundene har avverget mulige arbeidsulykker.

Foto: TONE IVERSEN / NRK

Statnett har bedt om hundenes kompetanse i forbindelse med vindkraftutbygging i Åfjord. Forsvarets hundeskole har nå søkt etter sprengstoff på et 3000 kvadratmeter stort område.

– Før vi kom var det stor mistanke om at det kunne være sprengstoff en eller flere plasser i dette området. Men ikke hvor eller i hvor stor grad. Det har vi nå avdekt, forteller Falsten.

Sprengstoffet blir ikke tatt opp før Statnett skal begynne arbeidet.

– Når entreprenøren skal inn i de områdene vi har merket, må de vise forsiktighet, sier kapteinen ved Forsvarets hundeskole.

Han forteller at deres jobb har vært å senke risikoen for entreprenørene.

– Hundene har nok avverget mulige arbeidsulykker, sier Falsten.

Ser etter nye arenaer

Forsvarets hundeskole fortsetter å jobbe for Statnett. Ferden går nå til Kristiansand transformatorstasjon på Støleheia.

– Dette er en kapasitet som absolutt bør vurderes nasjonalt. Vi ser etter nye arenaer der vi kan gjøre nytte for oss, som for eksempel tunneler, forteller kaptein Falsten.

  • Les også: Vil ha bombehund utenfor Oslo