DumDum boys får plass i Hall of fame

I dag ble det kjent at den trønderske rockegruppa DumDum boys blir en del av Rocheims Hall of fame.

DumDum Boys

DumDum Boys er en av de fem som har fått plass i Rockheims «Hall of fame».

Foto: hans fredrik asbjornsen

Klokken elleve i formiddag ble det offentliggjort hvem som skal få plass i Rockheims Hall of fame, og det er en solid helterekke av norske musikknavn som i august vil innlemmes i Rockheims æreshall.

Fem nye skal inn i selskapet sammen med A-ha, Alf Prøysen, Jokke og valentinerne, Weche Myhre og Åge Aleksandersen.

Det dreier seg om DumDum Boys, Jan Eggum, The Pussycats, Terje Rypdal og – endelig – Jahn Teigen.

Les også: Her er de 15 nye nominerte til Rockens Hall of Fame 2012

– Dette setter jeg pris på

DumDum Boys på Bergenfest 2006

Sola Jonsen setter pris på at DumDum boys får være en del av æresrommet til Rocheim, Hall of fame.

Foto: Gansmo, Arne Kristian / Arne Kristian Gansmo, NRK

Sola Jonsen spiller trommer i DumDum boys og er gla for å få komme inn i æresrommet til Rockheim.

– Det er en fin æresting å få være en del av og vi i bandet setter stor pris på dette, sier Jonsen.

Til nå har DumDum boys fått en rekke priser og utmerkelser og ifølge Jonsen selv, er det han som setter størst pris på utmerkelsene.

– Det er jeg som er mest glad i diplomer å pokaler, sier Jonsen.

Nå tror han det snart ikke er flere priser å vinne.

– Vi har vunnet mye, så nå er det vel bare Wenche Foss' ærespris, ler Jonsen.

Innlemmelsesseremoni i august

Navnene ble røpet mandag formiddag. Selve innlemmelsesseremonien finner sted 19. august i Palmehaven på Britannia Hotell, og er åpen også for publikummere som klarer å sikre seg billett.

Magne Gisvold

Magne Gisvold er fornøyd med at det blir produsert en tv-sending fra seremonien.

Foto: Rockheim

– Spesielt er vi glade for å fortelle at det blir produsert en tv-sending for TV 2 under seremonien. Seremonien vil bli sendt på TV 2 søndag 9. september, sier kommunikasjonsansvarlig Magne Gisvold ved Rockheim til NTB.

Om Æreshallen heter det at den skal hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. De kan nomineres først 25 år etter debuten.

Til årets innlemmelse var 15 artister eller band nominert. Valgt bort ble navn som Anne Grete Preus, deLillos, Ole Paus, Mari Boine, Mayhem, Radka Toneff, Raga Rockers, The Aller Værste, Morten Abel og Kjøtt.

Dermed er det andre år på rad at Boine, Toneff og Lars Lillo Stenberg velges bort – mens Jahn Teigen, som i fjor var nominert med Popol Voh – kommer inn.

Les også: – En katastrofe at vi ikke er med

Artistene

Jan Eggum

Jan Eggum

Foto: Grappa
The Pussycats

The Pussycats

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX
"Artist in Residence": Terje Rypdal

Terje Rypdal

Foto: Ole-Joergen Finnes, Moldejazz
Jahn Teigen

Jahn Teigen

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

I denne sammenheng blir DumDum-gutta som relative ungdommer – med gjennomsnittsalder på drøye 48 år – å regne blant de fem som skal innlemmes.

Bandet slo gjennom i 1988, og mottok Spellemannpris tre år på rad i kategorien rock for sine tre første albumutgivelser – noe som Rockheims jury beskriver som «en unik prestasjon», som mener bandet satte en ny standard for norsk rock.

Jan Eggum (60) er ifølge juryen en av våre ypperste singer/songwritere, som skiller seg fra andre norske visesangere ved at han trekker inn bossanova og andre latinamerikanske influenser.

The Pussycats – med Sverre Kjelsberg (63) i spissen – var den «første ordentlige popgruppen i Norge», både med tanke på musikken, produksjonen og imagebyggingen, heter det om Tromsø-bandet som slo gjennom etter å ha varmet opp for Rolling Stones i 1965. De rakk ikke mer enn to album, og popeventyret var over i løpet av et par år. «Men musikken de produserte har en soleklar plass i norsk populærmusikks historie – og derfor også i Rockheim Hall of Fame», heter det i begrunnelsen.

Terje Rypdal (64) er jazzalibiet i denne omgang – selv om han også har satt varige spor innen pop- og rocksjangeren, etter tiden i The Vanguards på 60-tallet. Idag er han enda mer anerkjent for det han har bidratt med innen samtidsmusikk og jazz, og er sentral i det man regner som et nordisk lydbilde innen moderne, eksperimentell jazz.

Og ikke et øyeblikk for tidlig kommer Jahn Teigen (63) inn på Rockheim – der han allerede er representert med sommerens store utstilling «Teigens Tivoli». Den åpnet i juni og viser hans mangfoldige og snart 50 år lange karriere. Ifølge æreshalljuryen er Jahn Teigen «en av de mest markante, fargerike og mest betydningsfulle artistene innen norsk populærmusikk». Til NTB sa Teigen i juni:

– Jeg er vel en slags entertainer. Men drivkraften har hele tiden vært å bruke det jeg kan til å skape glede.

Les også: – Rockens «hall of shame»

Siste fra Trøndelag