Hopp til innhold

Dropper båtførerprøven

Bare to av ti har tatt prøven de må ha for å kjøre fritidsbåten sin lovlig.

Fritidsbåter
Foto: Gunnar Morsund / NRK

Fra 1. mai ble det obligatorisk for alle som er født etter 1980 å ta båtførerprøven hvis de skal kjøre båt. Men i Nord-Trøndelag er det bare 18 % av dem det gjelder som faktisk har tatt testen. Sørtrønderne er ikke store bedre - her er tallet 22 %.

- Det synes jeg er elendig, for å si det mildt. Når vi endelig har fått dette regelverket må vi jo forholde oss til det, sier Bjørn Ramfjord som er kursleder for Redningsselskapet i Rørvik.

Gjelder omtrent alle

De nye lovene gjelder for båter som er mer enn 8 meter lange, har en motor med over 25 hestekrefter, eller kjører fortere enn 10 knop. Dermed er det svært få som i realiteten kan snike seg unna.

- Hvis du ikke har robåt er det vanskelig å finne en unnskyldning for ikke å ta prøven, sier Ramfjord til NRK.

Han tviler på at de som dropper kurset har tenkt å holde seg borte fra sjøen i sommer.

- Det siste året har vi arrangert en rekke kurs, og det forbauser meg at ikke flere har benytta sjansen til å skaffe seg beviset. Men de kommer ikke til å endre atferdsmønster over natta, så her må politiet trå til med bøter, sier Ramfjord.

- Hva tror du er årsaken til at så mange ikke har tatt prøven?

- Likegyldighet. Folk har rett og slett gitt F.

Bjørn Ramfjord på havna i Rørvik

Bjørn Ramfjord i Redningsselskapet er frustrert over at ikke flere trøndere har tatt den obligatoriske båtførerprøven.

Foto: Liv Govasli / NRK

5000 kroner

Og politiet lover å følge oppfordringa om bøtlegging. De tror ikke folk helt har forstått alvoret i det nye regelverket.

- Vi forsøker å intensivere kontrollene framover. Vi har fått pålegg fra sentrale myndigheter om at alle som kjører båt uten båtførerbevis skal anmeldes. Boten blir fra 5.000 kroner og oppover, og i tillegg risikerer man å miste muligheten til å kjøre småbåt i minst ett år. De som blir tatt må selvsagt også ta ny båtførerprøve etterpå, sier Nils Roger Duna ved politiet i Nord-Trøndelag til NRK.

Også de som låner bort båten sin er i faresonen.

- De plikter å sikre seg at den som låner båten har lov til å kjøre den, og blir anmeldt hvis det ikke er tilfellet. Stortinget jobber også med å vedta en lov som gjør at båteiere som låner bort båten sin ulovlig heller ikke får kjøre båt selv, sier Duna.