NRK Meny
Normal

Dropper alkohol – sniffer lystgass

Flere ungdommer i Grong bytter ut alkohol med lystgass. Nå advarer elevrådet og ledelsen ved skolen mot rusmiddelet og vil innføre forbud.

Elevrådet og ledelsen ved Grong videregående skole advarer elever mot å sniffe lystgass. Helsefare gjør at elevrådet vil at det skal innføres forbud mot å bruke rusmiddelet.

SE VIDEO: Elevrådet ved Grong videregående skole vil ha et forbud mot å kjøpe og sniffe lystgass.

Elevene i Grong vil ikke at andre skal prøve det de har gjort på fest en gang, nemlig å sniffe lystgass.

Thea Tobiassen Elverum, medlem i elevrådet ved Grong videregående skole

SLUTTET: – Det er lenge siden jeg har prøvd det. Jeg har sluttet fordi jeg fikk vite hvor helsefarlig det er, sier Thea Tobiassen Elverum, medlem i elevrådet ved Grong videregående skole.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Hilje Kristoffer Jåma, elevrådsleder ved Grong videregående skole

LYSTGASS FREMFOR ALKOHOL: – Det har nesten blitt litt sånn at en dropper alkohol, og bruker lystgass. Det er det siste vi ønsker, sier elevrådsleder Hilje Kristoffer Jåma.

Foto: Tariq Alisubh / NRK
– Det er lenge siden jeg har prøvd det. Jeg har sluttet fordi jeg fikk vite hvor helsefarlig det er. Det er snakk om at det er livsfarlig – at du kan dø og få hjerneskade, sier elevrådsmedlem Thea Tobiassen Elverum ved Grong videregående skole til NRK.

– Vi i elevrådet har god kontakt med skoleledelsen, politiet og kommunehelsetjenesten for å få slutt på dette, sier elevrådsleder Hilje Kristoffer Jåma.

Bekymringsmelding

Ledelsen ved Grong videregående skole fikk en bekymringsmelding fra politiet denne uka om at elever sniffer lystgass på fritida.

– Vi har tatt det veldig alvorlig. Det gjorde også fylkesopplæringssjefen, i og med at han har gått ut med ei pressemelding. Alle skolene er klare over det, og alle skolene tar tak internt, sier rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet.

– Jeg har vondt for å tro at dette er ett enkelt Grong-fenomen, legger hun til.

(Saken fortsetter under bildet)

Fare for kvelning

Leger ved St. Olavs Hospital advarer mot sniffing av lystgass.

– Det finnes flere titalls rapporterte dødsfall etter rekreasjonell bruk eller inhalasjon av lystgass på grunn av kvelning. Mekanismen er da at den innpustede lystgassen fortrenger den vanlige pusteluften og gir bevisstløshet og død av kvelning. Dette er det grunn til å advare om, skriver lege Joachim Frost ved avdeling for klinisk farmakologi ved St. Olavs Hospital i en e-post til NRK.

Anne Birgitte Steinsli Sklet, rektor ved Grong videregående skole

IKKE BARE GRONG: – Jeg har vondt for å tro at dette er ett enkelt Grong-fenomen, sier rektor Anne Birgitte Steinsli Sklet ved Grong videregående skole.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Bruk av lystgass kan ifølge Frost blant annet gi sanseforandringer, svimmelhet og kvalme, og i tillegg påvirke sentralnervesystemet.

Dropper alkohol – tar lystgass

Fredrikke Sæternes, nestleder i elevrådet ved Grong videregående skole

SKAL STOPPE: – Jeg tror egentlig at alle som har vært innblandet i det, er klar over hvor ekstremt farlig det er. Dette blir det en slutt på, sier elevrådets nestleder Fredrikke Sæternes.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– I starten var det få som visste om det, og det var snakk om få doser. Nå har det blitt flere personer og større doser, sier elevrådsmedlem Thea Tobiassen Elverum i Grong videregående skole.

Elevrådet vil ha et forbud mot å kjøpe og sniffe lystgass.

– Vi har ikke ønsket å starte med noe som er forbudt. Det er en grunn til at ting blir forbudt, og det er jo fordi det er helseskadelig og kan få store konsekvenser, sier elevrådsmedlem Marie Skarland Fiskum.

Et brev er sendt til alle foreldrene på den videregående skolen om at det brukes lystgass. Mandag kommer både lege og politi inn i klassene for å informere elevene.

– Det har nesten blitt litt sånn at en dropper alkohol, og bruker lystgass. Det er det siste vi ønsker, sier elevrådsleder Jåma.

– Jeg tror egentlig at alle som har vært innblandet i det, er klar over hvor ekstremt farlig det er. Dette blir det en slutt på, fastslår elevrådets nestleder Fredrikke Sæternes.