Dronningen på klostervigsling

Dronning Sonja var en av gjestene da kirken ved Tautra Mariakloster ble vigslet lørdag.

Dronning Sonja kommer til Tautra i forbindelse med vigsling av kirka på Tautra Mariakloster
Foto: Stian Arnesen / NRK

Dronning Sonja på Tautra  

Vigslingen ble foretatt av den katolske biskop Georg Müller. Selve klosteret ble vigslet i all stillhet i fjor høst, etter at bygget ble overtatt 10. juli.

Kirken ble også tatt i bruk da, men vigsles høytidelig nå, i året for 800-årsjubileet for det første cistercienserklosteret på Tautra

Dronning Sonja var "bare"gjest, men det er ikke første gangen hun besøker Tautra. 8. mai 2003 la dronningen ned grunnsteinen til det nye klosteret på Tautra. 

Den nye kirken, som normalt rommer 100 gjester, huset ved denne anledningen 170 spesielt inviterte. Høytideligheten ble TV-overført til et telt utenfor klosteret slik at vanlige besøkende også fikk del i det som skjedde inne i kirken.

Høytideligheten startet kl.12.00 i tunet ved de gamle husene som ble brukt til kloster før nybygget sto klart – og en prosesjon gikk med alle gjestene bort til den nye kirken.

Etter messen serverte sanitetsforeningen på Frosta kirkekaffe i teltet. H. M. Dronning Sonja var med og hilste på gjestene. Senere var det privat middag for klosterets gjester.

Blant gjestene til kirkevigselen var en rekke biskoper, abbeder, prester og nonner fra inn- og utland.

16 år siden starten

Det var i 1991 det ble dannet en støttegruppe for et nytt cistercienserkloster på Tautra.To nonner bodde her i 1993-95 og la grunnlaget for den postive velkomsten nonnene fikk da de kom i 1999.  

 

 

 

 

 

Nonnene i Tautra Mariakloster
Foto: Henning Skjæret / NRK

Det er i dag sju nonner i kommuniteten i Tautra Mariakloster, hvorav en kommer fra Norge, de andre fra USA. Sr. Rosemary Durcan OCSO ble i fjor valgt til klosterets priorinne (leder). En munk fra klosteret Roscrae i Irland, som har fadderansvar for Tautra, er kapellan og hører til husholdet. For tiden er det også en volontør som bor i klosteret for ett år.