NRK Meny
Normal

Drømmeåpning av Olavsfestdagene

I strålende solskinn åpnet Olavsfestdagene i Trondheim i dag.

Olavsfestdagene
Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Olavsfestdagene i år blir det største arrangementet noensinne. 
Opptoget stanset ved Borggården som var fullstappet av folk.

I tillegg til de mange tilskuerne var kulturminister Trond Giske,  fylkesordfører Tore O. Sandvik og ordfører Rita Ottervik tilstede under åpningen.

Kulturminister Trond Giske tok fram de store ordene da han i stekende sommervarme torsdag åpnet Olavsfestdagene i Trondheim.

- Olav den hellige døde, men han lever likevel videre gjennom sin helgenstatus og vår historie, konkluderte kulturminister Trond Giske (Ap) før han erklærte Olavsfestdagene for åpnet.

Sentrale deler av Trondheim var fylt til randen av festglade mennesker som fulgte prosesjonen gjennom byen til erkebispegården torsdag ettermiddag. Med blå himmel og en temperatur som hadde steget godt over 20-merket markerte prosesjonen starten på Olavsfestdagene.

- Historien om Olav den hellige er historien om at nederlag noen ganger kan vendes til seier og om verdien av å ofre seg for en større sak, sa Giske da han holdt åpningstalen i borggården.

Norges største

Festivalen kaller seg selv Norges største kirke- og kulturfestival med sitt omfattende program, med en rekke konserter, kulturinnslag, kurs, foredrag og kirkelige aktiviteter over elleve dager. For barna er det tilbud om både skattejakt, katedralbygging og skoletimer slik de artet seg ved Schola Cathedralis Nidarosiensis for 750 år siden.

Fra handelsbodene i det historiske markedet i borggården kunne man kjøpe alt fra en liten matbit, til billed-, keramikk- og håndverkskunst. De minste kunne på sin side kose seg med blant annet steinsaging og - hugging.

- Unik festival

Kulturministeren var klar på at Olavsfestdagene er en viktig festival, som med sitt spesielle innhold og grunnlag er unik her i landet.

- Det er bare Olavsfestdagene som har den dimensjonen, med olavsarven og Nidaros. I kombinasjon med Stiklestad er dette en unik festival kulturelt sett, sa han etter åpningen.

Flere hundre tusen mennesker er ventet å besøke festivalen før den stenger søndag om halvannen uke.

 

 

 

 

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal