Drikkevann stopper skytebane

Trondheim kommune ønsker ikke å regulere området rundt Digresmyra ved Jonsvatnet til skytebane.

Ved Jonsvatnet
Foto: Bjørn Flor

Trondheim jeger og fiskeforening har brukt skytebanen i 70 år og frykter alvorlige konsekvenser dersom området ikke blir regulert.

Trondheim har landets nest største jeger og fiskeforening og kapasiteten er for lengst sprengt på skytebanene på Digresmyra.

- Dersom administrasjonen i kommunen får viljen sin vil det bety en sakte seigpining av vår aktivitet. Vi får ikke gjort noe særlig med de allerede svært dårlige fasilitetene vi har i dag, sier leder i Trondheim jeger og fiskeforening, Odd Harald Bolgnes.

- Drikkevannet viktigst

Foreninga har brukt de fire skytebanene på Digresmyra ved Jonsvatnet siden 1930-tallet. Men siden vannet er drikkevannskilde for Trondheim og Malvik kommune, ønsker nå kommunaldirektør Håkon Grimstad, å begrense skyteaktiviteten i området.

- Vi er nødt til å vurdere dette ut i fra et helhetlig samfunnsperspektiv. Når det blir snakk om områder rundt drikkevannskilder så må vi være veldig forsiktige. Det er ikke sånn at vi er imot skytebaner, men i det øyeblikket det utgjør en risiko for Jonsvatnet, så må drikkevannskilden gå forran, sier kommunaldirektør Håkon Grimstad.

12 prosent av vannprøvene som er tatt fra Jonsvatnet inneholder tarmbakterier. Det betyr at vannkvaliteten er helt i grenseland for hva som er akseptabelt. Derfor har Mattilsynet bedt kommunen om å sikre drikkevannet bedre.

Trondheim kommune har allerede tatt flere grep for å begrense aktiviteten i området. Sjøflyhavna skal bort i løpet av fem år i tillegg er roklubbens aktiviteter også sterkt trappet ned.

- Barna rammes

Nå frykter Trondheim jeger og fiskeforening at også deres 2500 medlemmer vil bli jaget bort fra området.

- Jeg tror ikke kommunen helt skjønner hva det er vi driver med her oppe. Vi er ikke bare en gjeng skyteglade ”gammelkarer”. Vi har 600 barn og unge som vi også tilrettelegger aktiviteter for. Vi har mange handikappa barn som får tilbud fra oss og området brukes ikke bare til skyting, sier Bolgnes.