Hopp til innhold

Drar til Sverige for å finne cøliakiprodukter

Det er enorm forskjell i utvalget av varer for folk med matallergier i Norge og Sverige.

Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet

IKKE IMPONERT: Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet er ikke imponert over vareutvalget matintolerante har i Norge.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Forbrukerrådet har undersøkt butikkhyller i Norge og Sverige og de er lite imponert over utvalget til forbrukere i Norge.

– På en del områder syns vi forskjellen var veldig stor. Når det gjelder laktosefrie produkter for eksempel, så kan svenske forbrukere ha fire ganger så mange produkter å velge mellom enn det vi har i Norge i gjennomsnittsbutikken, forteller Gunstein Instefjord som er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Familien blir gisler

Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, synes det er leit at butikkene ikke klarer å gi de som trenger laktosefrie produkter et godt nok tilbud.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

For mange familier blir det en utfordring å finne spennende produkter og få et variert utvalg mat når det er så få produkter å velge fra. Forbrukerrådet sier de får mange henvendelser om dette.

– Vi vet at mange av dem som har en laktoseintoleranse i familien, da blir liksom hele familien tatt som gissel, sier Instefjord.

Undersøkelsen viser utviklingen i vareutvalg i Norge og Sverige fra 2010 til 2015. I hele ni av 14 varegrupper er utvalget minst 50 prosent større over grensen.

– Selv om vareutvalget i norske butikker har økt, må vi fortsatt leve med et langt dårligere utvalg enn våre svenske naboer, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Når det gjelder laktosefrie produkter, ligger svenskene et hestehode foran.

– Det er stadig flere nordmenn som ønsker å benytte seg av laktosereduserte og laktosefrie produkter, og det er leit å se at butikkene ikke klarer å gi dem et variert og godt tilbud, forteller hun.

Mange utfordringer

Anne Betty Sødal, fylkesleder i Sør-Trøndelag Cøliakiforening

Anne Betty Sødal er fylkesleder i Sør-Trøndelag for Norsk Cøliakiforening. Hun har en sønn som kaster opp i løpet av to timer om han får i seg gluten.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

En som kjenner det på kroppen og gjerne handler i Sverige er Anne Betty Sødal, fylkesleder i Norsk Cøliakiforening i Sør-Trøndelag.

– Det er veldig mye bedre utvalg i Sverige, hvis dere har sett i butikken på den glutenfrie hylla så ser dere det er veldig begrensa hva vi kan kjøpe av ulike produkter.

Hun fikk diagnosen for 15 år siden og barna fikk det året etter. I mange år bakte hun to brød annenhver dag.

– En må jo bare være litt i forkant. Vi lager all middag selv, og lager alt glutenfritt hjemme, mannen min har egen brødboks, kniv og fjøl til sitt brød, men ellers er alt glutenfritt.

Helsebakeriet AS

Glutenfritt brød.

Foto: Helsebakeriet AS