NRK Meny
Normal

Dopingsjef levde dobbeltliv

På dagtid var han treningsblogger i flere større aviser, med krystallklart standpunkt mot doping. På kveldstid var han sjef i nettverket som pumpet ut muskeldop til tusenvis av kunder over hele landet.

Dopingmidler

– Som personlig trener og skribent på nett hadde jeg nulltoleranse mot doping, og ironisk nok drev jeg samtidig med noe helt uforenlig, sa den tiltalte 28-åringen i rettssaken etter Operasjon Gilde.

Foto: Politiet.

Den 28 år gamle mannen fra Trondheim er en av de sju tiltalte i norgeshistoriens største dopingsak. I sin forklaring i Sør-Trøndelag tingrett mandag innrømmet han at han i flere år var sjef for både produksjon og salg av store mengder dopingmidler.

– Jeg begynte å selge det ulovlige stoffet Stack i 2005. Det er et slanke/energiprodukt av efedrin, koffein og aspirin. Jeg solgte smått og sporadisk, men fikk en del penger. Du kan si at ballen begynte å rulle feil vei, sa 28-åringen.

LES: Dopingen var verdt 100 millioner

– Hadde splittet personlighet

Han forklarte at han trente jevnlig på treningssenteret som eies av en 39 år gammel medtiltalt i saken, og ble godt kjent med ham. 39-åringen med kallenavnet «Sjef1» er utpekt som hjernen bak dopingnettverket politiet mener ble bygd opp i Trondheim først på 2000-tallet. "Sjef1" har under rettssaken innrømmet å ha drevet produksjonen og salg av dopingtabletter fram til 2008.

– Da han skulle gi seg, tilbød han meg å overta. Jeg visste jo hva som foregikk. Han la ikke særlig skjul på hva han drev med på den tida. Jeg overtok varelageret hans og pillepressa, sa 28-åringen, som i saken har fått kallenavnet «Sjef2».

28-åringen tilstod å ha ledet produksjon og salg fra februar 2008 til overgangen 2010/2011, og i rettsforklaringen viste han stadig til seg selv som sjef og den som bestemte. Samtidig levde han et dobbeltliv som suksessfull fitnessblogger på dagtid og offensiv dopingselger på kveldstid.

LES: Her lagde dopingligaen tablettene

Pillepresse i den stor dopingsaken

28-åringen ledet trykking og salg av enorme mengder dopingtabletter mens han utad var suksessfylt fitnessblogger som sa klart nei til doping.

Foto: Politiet

Skrev for Adressa med toer i norsk

– Som personlig trener og skribent på nett hadde jeg nulltoleranse mot doping, og ironisk nok drev jeg samtidig med noe helt uforenlig. Jeg levde et dobbeltliv med splittet personlighet og delte opp døgnet etter hva jeg gjorde. På den ene siden var jeg kynisk, på den andre siden ble jeg utad sett på som noe helt annet, erkjente han.

Han forklarte at han rundt 2010 hadde blitt en slags treningsautoritet på nettet. Han skrev om kosthold og trening for flere større aviser i Norge, blant annet Adresseavisen.

– En kompis jeg traff syntes det var morsomt at nettopp jeg skulle skrive for flere store aviser. Jeg, som hadde toer i norsk fra videregående? Det ble en slags bekreftelse at det var mulig å komme seg frem i livet, selv om man hadde gjort det dårlig på skolen, sa han.

LES: Påstått hovedmann fikk kalde føtter

– Hjertet stoppet i flere minutter

Advokat Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland (t.h.) forsvarer 28-åringen som er tiltalt i dopingsaken. Her i samtale med aktorene, statsadvokat Unni Sandøy og politiadvokat Per Martin Utkilen.

Foto: Joar Elgåen / NRK
Beslaglagte råvarer i den store dopingrettssaken

Beslaglagte råvarer til dopingproduksjon.

Foto: Politiet

28-åringen har vært pågrepet av politiet i alt fire ganger under opprullingen av den store dopingsaken, og har tilbrakt lang tid i varetekt. Han ble tatt første gang i 2009, mens nettverket han ledet produserte dopingmidler for fullt.

– Da jeg så de to politimennene komme mot meg stoppet hjertet mitt i flere minutter. Jeg har riktignok blitt tatt for råkjøring tidligere og sittet fengslet i to uker, men dette var noe helt annet. Jeg ble pågrepet med 85.000 kroner samt noe virkestoff og veksthormoner, så jeg var helt rystet, forklarte han.

LES: Politimenn kjøpte muskeldop til eget bruk

Samtidig ble møtet med politiet overraskende kortvarig.

– Jeg forklarte meg i noen timer, og var ute igjen rett etterpå. Dessverre fikk jeg følelsen av at «oi, det var ikke så ille, dette!». Det var en oppfatning blant alle oss som solgte steroider på den tida at det bare var 10.000 kroner i bot og så rett ut igjen.

– Inni hodet mitt syntes jeg ikke at det var særlig morsomt lenger, men samtidig var jeg en angstfylt og deprimert ung mann uten skolegang og utdanning. Det var vanskelig å si nei til å fortsette, og jeg falt tilbake til gamle synder ettersom jeg ikke hadde noe annet å ta meg til.

– Skal alltid holde fartsgrensene heretter

28-åringen fortalte at han ledet dopingsalget frem til han ga fra seg hovedansvaret rundt årsskiftet 2010/2011. Deretter hadde han en mindre rolle som pengekurer, såkalt addy, for nettverket. Hvem han overdro virksomheten til, ville han ikke svare på i retten, men politiet mener det er en 27 år gammel medtiltalt.

– I februar 2012 ble jeg tatt i den store politiaksjonen (Operasjon Gilde, red.anm), og det skulle bli en grufull opplevelse. Jeg tenkte jeg skulle være ute igjen i løpet av et par dager, men ble sittende fem og en halv måned i varetekt, derav ti uker i full isolasjon. Jeg husker jeg sa i til politiet at dette hadde burde skjedd i 2009, det hadde vært bedre om jeg hadde blitt tatt da.

– Mens jeg satt i isolasjon fikk jeg tid til å tenke mye, og jeg bestemte meg for at jeg skal bli så lovlydig som mulig. Jeg skal kjøre ti kilometer under fartsgrensa, sa han.

Ifølge påtalemyndigheten har 28-åringen vært del av et organisert kriminelt nettverk, tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen straffeloven. Han skal ha produsert og solgt minst 2.087.800 dopingtabletter av til sammen 31,7 kilo virkestoff som står på dopinglista.

Sammen med fem av de seks andre tiltalte risikerer han inntil 11 års fengsel hvis de blir funnet skyldige i organisert kriminalitet.

Rettssaken skal etter planen pågå i tolv uker.

Dopingbeslag fra Operasjon Gilde

– Det var en oppfatning blant alle oss som solgte steroider på den tida at det bare var 10.000 kroner i bot og så rett ut igjen, sa 28-åringen i retten.

Foto: Politiet.