Hopp til innhold

Donerte bursdagspenger til Kreftforeningen – fikk møte Marcus og Martinus

Synne (12) og Astrid (11) ville ikke ha gaver til bursdagene sine, men penger de kunne donere til Kreftforeningen. Det ga dem et møte med sangduoen Marcus og Martinus.

Marcus og Martinus

Synne (12) og Astrid (11) fikk møte Marcus og Martinus etter å ha donert over 3000 kroner til kreftforeningen.

Foto: Kari Sørbø / NRK

– I venninnebursdag får man småting man aldri bruker, og da er det bedre med penger som man kan gi til noe fornuftig.

Det sier 12 år gamle Synne Løvik til NRK. Hun og venninnen Astrid Xinyuan Ye ønsket seg begge penger til bursdagene sine i henholdsvis januar og desember, som de ville donere til Kreftforeningen. Til sammen samlet de to jentene inn 3330 kroner.

Kreftforeningen satte pris på jentenes engasjement, og i forbindelse med Vinterlyd-konserten i Trondheim arrangerte foreningen et møte mellom jentene og konsertens største trekkplastre, Marcus og Martinus.

– Fantastisk

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er ikke vanlig at noen på deres alder gjør noe sånt, sier Martinus om jentenes innsats.

Både de to jentene og sangduoen har opplevd kreft i nær familie. Morfaren til Astrid døde av hudkreft da hun var fire, og Synnes mormor døde av brystkreft da Synnes mor var bare 14 år gammel.

– Bestefar og mamma hadde kreft, men det gikk bra med begge to. Mamma hadde kreft to måneder før vi ble født, så hvis det hadde gått ordentlig galt, kunne det gått galt med oss også, forteller Marcus.

Noen har sett mye på Dagsrevyen? Guttene revolverintervjuer jentene på St. Olavs hospital.

Fokuserer på uhelbredelig kreft

Vinterlyd er en serie konserter som arrangeres av P4 og Kreftforeningen, som en del av den årlige aksjonen Krafttak mot kreft.

– I år fokuserer vi på de som lever med kreft og som ikke blir friske, såkalt uhelbredelig kreft. Vårt mål er å bidra til forskning for å finne bedre medisiner, bedre behandling og tidligere diagnoser. Men i år ønsker vi også å bidra til tilbud de i målgruppa har nytte av, sier Arild Domaas, presseansvarlig i Kreftforeningen, til NRK.

I fjor samlet Krafttak mot kreft inn 36 millioner kroner.

– Det flotte med Vinterlyd-konsertene er at vi når ut til langt flere enn vi vanligvis gjør. Og Krafttak mot kreft er mer enn bare konserter og bøssebæring, det er mer enn 600 forskjellige arrangementer, forteller Domaas.

Siste fra Trøndelag