Hopp til innhold

Far til en av de døde kasta PC-skjerm etter domsavsigelsen i dobbeltdrapet

TRONDHEIM (NRK): Foreldrene til drepte Reza (17) måtte tas hånd om av politi og helsepersonell i rettssalen. De aksepterer ikke at han som er dømt for drapet på sønnen skal til behandling – ikke i fengsel.

Far til en av de avdøde får håndjern i retten etter domsavsigelse

STERK REAKSJON: Far til en av de drepte kasta en PC-skjerm og måtte tas hånd om av politiet etter domsavsigelsen i tingretten.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

17. september i fjor gikk en 18-åring løs på tre bekjente med hammer og kniv i en leilighet i Trondheim. Tirsdag falt dommen i Sør-Trøndelag tingrett.

Mannen er dømt til tvungent psykisk helsevern for drapene på Reza Alizada (17) og Nasratullah Hashimi (19), og for drapsforsøk på den tredje.

Moren, broren og faren til drepte Alizada har fulgt rettssaken i Trondheim hver dag. De var i retten også da dommen ble forkynt. De reagerte med kraftige utbrudd etter at dommen falt.

Det startet med at offerets bror kastet et par hodetelefoner foran seg. Like etter grep faren en PC-skjerm, og kastet den med stor kraft i bordplaten. Politiet tok hånd om faren og førte ham ut av tinghuset.

Moren måtte roes ned etter rop og følelsesutbrudd. Kort tid etter ble hun fraktet i ambulanse til St. Olavs hospital, for å bli tatt hånd om av helsepersonell.

Utilregnelig

Reza Alizada (17) døde av hodeskader, Hashimi av stikkskader. Den tredje klarte å rømme. Alle fire er opprinnelig fra Afghanistan.

I dommen heter det at domfelte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket. De rettsoppnevnte sakkyndige har tidligere konkludert med at han har diagnosen paranoid schizofren.

– Evnene hans er ikke på et nivå som tilsier at han kan late som at han er schizofren, sa psykiater Michael Setsaas under hovedforhandlingen.

Kirsten Rasmussen, Michael Setsaas, rettspsykiatere, sakkyndige dobbeltdrapet i trondheim

SAKKYNDIGE. Professor Kirsten Rasmussen og psykiater Michael Setsaas vurderte 18-åringen og la fram sin rapport i retten.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Den domfelte har bodd i Norge siden 2015, men kom til Trondheim i august. Dette etter å ha fått innvilget ett års oppholdstillatelse i Norge.

Anser dommen som en frifinnelse

Foreldrene til de to drepte har vært tydelige på ønsket om at 18-åringen skal sone en lang fengselsdom. Da det ble klart at han dømmes til tvungent psykisk helsevern, rant begeret over for dem.

– De anser dette som en slags frifinnelse, sier Erik Widerøe, bistandsadvokat til de dreptes familier.

De pårørende mener 18-åringen spiller psykotisk. Dette har de stått fast ved selv etter at de sakkyndige konkluderte.

Widerøe sto rett ved klientene da de begynte å rope og kaste gjenstander. Han understreker at slikt sjeldent skjer i norske rettssaler.

– Men dette er en alvorlig sak. Og det er andre kulturer, som er mer følelsesladet enn norske. Norske i samme situasjon tar det nok like tungt, men det vises ikke like godt.

– Vi nordmenn er mer vant til å dempe oss i slike situasjoner, sier aktor Kaia Strandjord.

Statsadvokat Kaia Strandjord

TVUNGENT PSYKISK HELSEVERN: Aktor Kaia Strandjord la ned påstand om tvungent psykisk helsevern for 18-åringen.

Foto: NRK

Hun påpeker at de pårørende trolig har vært i en sjokktilstand over tid, og at det er forståelig med reaksjoner som dette.

Baqer Alizada ble raskt dimittert av politiet. De vil ikke gå videre med saken. Ziagul Alizada var tirsdag kveld fortsatt på St. Olav.

Brutale drap uten motiv

I dommen heter det at de fire i leiligheten ikke hadde noen uoverensstemmelser før 18-åringen gikk til angrep. Retten beskriver angrepene med utallige knivstikk og hammerslag som «svært brutale».

Det heter at de er «begått uten noen som helst foranledning og at det ikke er indikasjoner for motiv».

Alizada døde i leiligheten, Hashimi på vei til sykehus.

Den nå dømte vasket seg og skjulte blodige plagg i sengen, før han tok med kniven og penger til bussterminalen i Trondheim. Der ble han skutt i beinet og pågrepet av politiet.

Drapstiltalte etter dobbeltdrapet i trondheim, bussterminal, trondheim sentralstasjon

LIKE FØR PÅGRIPELSEN: Den må dømte mannen ble pågrepet her, på bussterminalen i Trondheim. Politiet skjøt ham i foten.

Foto: Overvåkningsvideo

Han godtok dommen om tvungent psykisk helsevern. Han var ikke til stede i rettssalen, men fulgte opplesningen via videolink fra sikkerhetsavdelingen på Brøset i Trondheim med forsvarere og tolk.

Lave erstatningssummer

18-åringen må betale 20.000 kroner i oppreisning til den overlevende 18-åringen, hver av Alizadas foreldre og Hashimis mor.

Summene er satt lavt fordi den domfelte ikke har mulighet til å betale mer.

Dette er i tråd med det forsvarer Tore Angen ba om under rettssaken. Angen la også ned påstand om full frifinnelse, fordi klienten var utilregnelig.

Bistandsadvokaten til den overlevende, Sigrun Dybvad, sier at oppreisningssummen er riktig. Samtidig understreker hun at de fornærmede vil få mer i erstatning fra Kontoret for voldsoffererstatning.