Hopp til innhold

Dømt til fengsel for å ha banket opp medelev

En 18 år gammel mann er dømt til fem måneders fengsel for å ha sparket og slått en medelev ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim.

Mobilvideo av vold på videregående skole.

SE VIDEO: Voldsvideoen som fikk nasjonal oppmerksomhet i vår viser at fornærmede ble sparket i ansiktet og slått med knyttneve rett over tinningen. Han ble med det påført et kraftig blødende kutt, hjernerystelse og nesebrudd. Dette er en kort snutt av voldsvideoen i en sladdet versjon.

Av dommen på fem måneder mener retten at 18-åringen må sone i fengsel i 30 dager. De resterende 120 dagene utsettes med prøvetid på to år.

– Jeg er ikke stolt over det jeg har gjort, sa 18-åringen som erkjenner å ha slått og sparket en annen elev på trondheimsskolen.

Flere voldsepisoder

18-åringen møtte i Sør-Trøndelag tingrett i forrige uke, tiltalt for flere voldsepisoder. Den mest alvorlige er da han sparket en 20 år gammel medelev til blods i en garderobe ved skolen. Voldsepisoden fikk mye oppmerksomhet i vår, etter at kamerater av tiltalte filmet episoden og delte den i sosiale medier.

Tiltalte har i avhør nektet for å ha utøvd garderobevolden, samt fire andre voldsepisoder han er tiltalt for. Men i retten erkjente han straffskyld for kroppsskade etter voldsepisoden i garderoben. Strafferammen var på seks års fengsel.

Han ble også dømt for å ha utøvd vold mot to personer på et utested i Trondheim 18. september 2015. På det tidspunktet var den nå 18 år gamle mannen 17 år.

Han ble frifunnet for et annet punkt i tiltalen, som også dreide seg om vold.

– Dommen er litt lavere enn det vi hadde forutsett. Han er frifunnet på ett punkt i tiltalen, det er jeg ikke enig med tingretten i, sier politiadvokat Alf Rune Nilsen til NRK.

Retten har lagt liten vekt på at mannen tilsto volden da dette ikke skjedde før han forklarte seg for retten.

– Et signal til omverdenen

Det er ikke vanlig at mennesker dømmes til fengsel for denne typen forbrytelser når de er så unge. Men siden det er sagt at straffene for vold skal skjerpes, har retten valgt å legge vekt på allmennpreventive hensyn og sagt at deler av straffen må sones i fengsel.

Han er ikke dømt til å betale saksomkostninger.

– Denne dommen er et signal til omverden, altså samfunnet og ungdomsmiljøene, om at begår man slike handlinger, så må man regne med å måtte sone, sier Nilsen.

Siden dommen ikke er i tråd med hans påstand, vil han vurdere om om den skal ankes.

– Jeg har nettopp fått høre dommen. Jeg skal nå gå igjennom dommen litt grundigere og så skal jeg søke råd hos noen om dommen bør ankes, sier Nilsen.

Politiadvokat Alf Rune Nilsen

ALVORLIG: – Det er en veldig alvorlig sak, sier aktor Alf Rune Nilsen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Grov video

Mannens forsvarer, Tore Angen, er på ferie og har derfor ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Videoen ble vist frem i retten, og viser at fornærmede ble sparket i ansiktet og slått med knyttneve rett over tinningen. Han fikk et kraftig blødende kutt ved øyet, hjernerystelse og nesebrudd.

20-åringen som ble banket til blods har varige mén etter hendelsen.

Mannen som filmet voldsepisoden har tidligere fått et forelegg på 12.000 kroner.

Red.anm.: I en tidligere versjon av denne saken sto det at alle voldsepisodene skjedde før domfelte hadde fylt 18 år. Dette er ikke riktig, og artikkelen er rettet.