NRK Meny
Normal

– Jeg ringte politiet og sa jeg hadde sprengt blokka

En 34 år gammel mann er dømt til fengsel i 60 dager etter at han var skyld i at en kraftig gasseksplosjon sprengte deler av ei boligblokk i Trondheim.

Eksplosjon Valdemar Aunes vei

En stor del av fasaden til boligblokken som ble rammet av gasseksplosjonen ble blåst ut av trykkbølgen.

Foto: Henrik Sundgård, NRK

Rettssaken mot mannen gikk som en tilståelsessak i Trondheim tingrett torsdag. 30 av de totalt 60 dagene ble gjort betinget.

– Dette er en helt grei dom. Vi fikk redusert straffen litt ut ifra de forholdene vi påpekte i retten. Vi anser straffeutmålinga på et nivå som er riktig, sier forsvarer, Henning Dragsnes, til NRK.

Kraftig eksplosjon

Det var ved 5-tiden den 24. november 2013 at et boligområde i Trondheim ble rammet av en kraftig eksplosjon.

Politioverbetjent og kriminaltekniker Kåre Bye

– Golvbelegget sprakk i første etasje som følge av eksplosjonen, forklarte krimtekniker Kåre Bye i retten.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

Ei fire etasjers boligblokk fikk deler av fasaden blåst ut av trykkbølgen. I tillegg oppstod det sprekker i etasjeskiller og flere vinduer og dører ble skadd. Inngangsdøra på blokka ble blåst 30 meter utover.

– Inngangsdøra hadde blåst over en lekeplass, forklarte polititekniker Kåre Bye i retten.

Teknikeren viste blant annet bilder av ei aluminiumsramme som hadde vært fasade for trappeoppgangen i blokka. Rammen som var 6,35 meter høy og 2,66 meter bred og fylt av glass lå etter eksplosjonen foran inngangspartiet.

34-åringen skal ifølge aktor Hans Vang ha hatt en promille på ihvertfall 1,6 da eksplosjonen skjedde.

Brannskadd

Tiltalte var den eneste som ble skadd i eksplosjonen, men i dommen slås det fast at det var en ren tilfeldighet at eksplosjonen ikke førte til tap av menneskeliv.

34-åringen forklarte i retten at han hadde gått ned i kjelleren etter en krangel. Der stod han og skrudde på en radiostyrt bil i en bod. Propangassen skal han ha brukt for å varme opp en plugg til en radiostyrt bil, men han fikk det ikke til.

– Jeg hadde ikke brukt den før. Jeg tenkte ikke at den lekket gass, sa tiltalte i retten. Da han tente seg en røyk eksploderte det. Med forbrenningsskader kom han seg ut av blokka og ringte politiet.

Både aktor og forsvarer mener det foreligger formildende omstendigheter i saken. Tiltalte har gitt en uforbeholden tilståelse, saken har ligget unødvendig lenge hos påtalemyndigheten og 34-åringen er i gang med behandling etter hendelsen.

Tiltalte vedtok dommen på stedet. Ingen erstatningskrav ble behandlet i retten, men det ble nevnt at slike krav kunne komme fra forsikringsselskap senere.

Trondheim og Omegn Boligbyggelag, som eier blokka, anslo at skadene på blokka ble på over 1 million kroner.