Dømt for voldtekt av beruset kvinne, kameratene frifunnet

En 22 år gammel mann er dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt ei sterkt beruset kvinne på et hotellrom i Trondheim. To kamerater er frifunnet for medvirkning.

Tinghuset i Trondheim

Tre kamerater på 22, 19 og 18 år var tiltalt for voldtekt eller medvirkning til voldtekt. De to yngste er frifunnet, mens den eldre må i fengsel for voldtekten.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

De tre kameratene, som alle er bosatt i Trøndelag, hadde vært på fest i Levanger 28. november og dro til Trondheim dagen etter for å feste videre. De kjente hverandre fra før, og leide seg etter hvert inn på et hotellrom i Trondheim og inviterte folk dit.

Den yngste av de tre, som da var under 18 år, kjente fornærmede fra før. Hun ble hentet til hotellrommet på morgenen 30. november for å feste. Hun kjente ikke de to andre.

Det ble inntatt store mengder rusmidler.

Bevisstløs

Festen utartet, og den dømte tjueåringen har forklart at han hadde befølt fornærmede og at de hadde samleie – men at det var frivillig.

Fornærmede erindrer ingen ting om samleie eller noe seksuelt. Hun har forklart at hun ikke var klar over muligheten om at overgrep hadde skjedd før hun fant blod i trusa etter at hun var kommet hjem.

Retten er ikke i tvil om at hun var sterkt ruspåvirket og mener det er bevist at hun var ute av stand til å motsette seg beføling og samleie. Retten mener også at én av de andre mennene befølte henne på et tidspunkt.

Dommen er brutal og ankes

advokat Farhad Shariati

Bevis på video

Retten bygger på forklaringer, medisinske funn og ikke minst, videofilmer av det som skjedde.

For noen hadde filmet, men retten mener det ikke kan bevises hvem av dem som filmet.

Retten kan heller ikke uten tvil slå fast om de to kameratene, som er 18 og 19 år, var til stede når den tredje utførte selve samleiet.

Retten frifinner de to for medvirkning til voldtekt.

Skjerpende

22-åringen dømmes for voldtekt og retten mener det er skjerpende overgrepene ble filmet og at han var klar over dette.

Retten finner det bevist at den voldtektsdømte mannen var klar over at hennes tilstand, men at han gjennomført samleiet likevel.

Han dømmes også for bruk av hasj og for oppbevaring av elektrosjokkvåpen.

Han er i tillegg dømt til å betale oppreisning til fornærmede på 150.000 kroner.

De to andre slipper med bøter.

Den ene er ustraffet, mens den yngste har tidligere fått forelegg og han hadde prøvetid etter legemsfornærmelse og brudd på legemiddelloven.

Anker dommen

Forsvarer for den voldtektsdømte mannen, advokat Farhad Shariati, reagerer kraftig på dommen.

– Dommen er brutal, og ankes, sier Shariati.

Arve Røli er forsvarer for én av dem som ble frifunnet for voldtektstiltalen.

– Min klient er fornøyd, sier Røli.