NRK Meny
Normal

Dømt for seksuell omgang med 12-åring

En 18-åring fra Nord-Trøndelag er dømt til ett år og seks måneders ungdomsstraff for seksuell omgang med ei 12 år gammel jente for to år siden.

Namdal tingrett

Namdal tingrett dømte 18-åringen til ungdomsstraff, og det betyr at han slipper ordinær fengselsstraff.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Kaia Strandjord

Statsadvokat Kaia Strandjord førte saken for påtalemyndigheten i Namdal tingrett.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ungdommen innrømmet i Namdal tingrett at han hadde hatt samleie med den unge jenta sommeren 2012, da han selv var 16 år gammel.

Trodde hun var eldre

– Jeg trodde hun var eldre, og fikk først etterpå vite at hun bare var 12 år gammel, sa han under rettssaken for et par uker siden.

Både aktor Kaia Strandjord og Namdal tingrett har lagt vekt på at aldersforskjellen mellom den unge mannen og jenta på tre år og sju måneder er betydelig i denne sammenhengen.

– Aldersforskjellen er så stor at tiltalte og fornærmede ikke var omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Dette gjør det uaktuelt å redusere straffen eller frifinne tiltalte på dette grunnlag, står det i dommen fra tingretten.

Skulle overnatte

Overgrepet skjedde i forbindelse med at 12-åringen skulle overnatte hos søstera til den nå 18 år gamle mannen.

Høyesterett har tidligere gitt uttrykk for at det normale straffenivået for seksuell overgrep mot barn under 14 år skal straffes med fire års fengsel. I og med at 18-åringen ga en uforbeholden tilståelse i saken, blir straffen redusert.

Namdal tingrett har valgt å dømme 18-åringen til såkalt ungdomsstraff i ett og et halvt år. Det betyr at han får en spesiell oppfølging av kriminalomsorgen, og slipper ordinær fengselsstraff.

Men retten har også subsidiært dømt han til to års ubetinget fengsel hvis vilkårene for ungdomsstraff ikke blir oppfylt.