NRK Meny
Normal

Dokumentrot i Birkeland-saken

Trondheimsmannen Arvid Birkeland venter fortsatt i Brasil.

Arvid Birkeland
Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Økokrimrapporten om trondheimsmennene Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen er fortsatt ikke kommet fram til domstolen i Natal der saken skal føres.

Les også: Strid om dokumenter i Brasil-sak

og: Renvasket i Brasil-sak

Dokumentrot

Advokat Sigurd Klomsæt er opprørt over dokumentrotet. Økokrim innrømmer at papirer som omtalte Birkeland ved en feil ble lagt sammen med en annen sak og sendt tilbake fra Brasil til Norge.

Økokrim skriver dette til Sivilombudsmannen, og dette betyr at en rapport om Birkelands økonomi forstatt ikke har kommet fram til domstolen i Natal.

Denne fullstendige rapporten viser at Birkeland og Kristiansen ikke hadde tjent svarte penger i Brasil, men at formuene var tjent og skattet i Norge, før de reiste utenlands.

Les også: Kritikk av Økokrim

Sendt på nytt

I april i år ble denne rapporten sendt på nytt, etter at Birkeland etterlyste den. Det viser seg at rapporten ble sendt tilbake til Norge sammen med papirer knyttet til en sak som gjelder den såkalte B-gjengen.

Brasiliansk politi mener både Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen fra Trondheim har samarbeidet med B-gjengens Rasool om hvitvasking av penger i eiendomsspekulasjoner i Natal, mens norske Økokrim for lengst har sagt at verken Kristiansen eller Birkeland har tatt penger ulovlig ut av Norge. Men rapporten som dokumenterer dette er det altså vanskelig å få fram.

- Har sviktet totalt


- Jeg er overrasket over at norske myndigheter ikke har skaffet en kurer som kan sørge for at denne rapporten kommer fram til rette vedkommende i Brasil, sier Sigurd Klomsæt, som har tatt over som norsk advokat for Arvid Birkeland.
-
Han mener norske myndigheter har sviktet totalt på grunnleggende rettsgarantiprinsipper for enkeltmennesker.

Og i følge Birkelands brasilianske advokat er den endelige rapporten ennå ikke kommet fram til domstolen i Natal til tross i forsikringer fra Økokrim.


Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.