Dødsdømt hund sporløst forsvunnet

Hunden Loke ble stjålet kort tid etter at Høyesterett valgte å forkaste anken fra hundeeieren og dommen om å avlive Loke ble rettskraftig.

Hunden Loke

Saken om Loke har vært oppe i tingretten og lagmannsretten, som begge stadfestet politiets beslutning om avliving. Saken ble anket til Høyesterett, som forkastet anken.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

Da Loke rømte hjemmefra sommeren 2015, havnet han i basketak med en annen hund. Den andre hundens eier prøvde å skille dem ved å legge Loke i bakken, og Loke bet dermed hundeeieren i armen.

– En Dogo Canario kan bite hardt, men dette var et varskubitt. Når Loke kommer seg vekk står han lenge og ser på dem, før han løper hjem til meg. I retten blir hunden fremstilt som en kamphund, men en kamphund ville ikke gitt seg og løpt hjem, sier Lokes eier, Stian Wangberg.

Saken ble anmeldt og hunden ble begjært avlivet. Wangberg mener det er feil, og at bitingen var en normal reaksjon på å bli lagt i bakken.

Ble stjålet fra kennelen

Wangberg og Sletvold

Lokes eier, Stian Wangberg, synes det er forferdelig at hunden er stjålet.

Foto: Eivind Aabekken/NRK

Våren 2016 havnet saken i tingretten. Tingretten var enig i avgjørelsen om avliving. Deretter ble sanken anket til lagmannsretten, og til slutt til Høyesterett.

I forrige uke besluttet Høyesterett å forkaste anken fra hundeeieren, skriver Trønder-Avisa. Dommen fra lagmannsretten om avliving ble dermed rettskraftig.

Loke har ikke bodd med Wangberg siden august 2015, men har vært omplassert til kennel i Stjørdal. Sent torsdag kveld i forrige uke ble han stjålet derfra.

Etterforskningsleder ved Stjørdal lensmannskontor, Annar Sparby, sier de har avhørt ansatte ved kennelen og naboer, men at de ikke vet hvor han har tatt veien.

– Saken er fortsatt åpen, men vi må prioritere den opp mot andre saker. Hunden kan ikke gjemmes bort for alltid, og det vil nok komme opplysninger etter hvert, sier Sparby.

– Har dere noen mistanke om hvem som har stjålet ham?

– Vi utelukker ingen, men ønsker ikke å peke i noen spesiell retning.

– Det er forferdelig

Portrettbilde av Tore Sparby

Etterforskningsleder hos politiet, Annar Sparby, opplyser at saken fortsatt er åpen og at han tror det vil dukke opp opplysninger om Loke etter hvert.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Kampen for Lokes liv har kostet familien mellom 300.000 og 400.000 kroner, skriver Bladet. Gjennom kampanjen Redd Loke, som har over 12.000 følgere på Facebook, har familien fått støtte til å betale for deler av utgiftene.

Wangberg sier til NRK at han ble kjent med at hunden var stjålet gjennom media, og at politiet ikke har vært i kontakt med ham.

– Jeg synes det er forferdelig at Loke er stjålet. Jeg hadde håpet å få sett ham og gi et siste farvel, og en begravelse, sier Wangberg.

– Så du synes ikke det er bra at noen har tatt ham, slik at han ikke blir avlivet?

– Jeg vet jo ikke hvilken skjebne han har fått. Det finnes verre ting for en hund enn å bli avlivet. Kanskje blir han torturert eller ligger på havets bunn.