Hopp til innhold

Dødelig laksesykdom påvist i Frøya kommune

Fredag ble det påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved Kamholmen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag.

Laks i møre hos SalMar på Frøya
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lokaliteten hvor sykdommen er påvist drives av Erviks Laks og Ørret AS. Alle som driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett i området, må unngå spredning, melder Mattilsynet.

– Denne sykdommen binder seg til blodcellene hos fisken som gjør at den blir blodfattig. I verste tilfelle så er sykdommen veldig dødelig. Hvis det er et utbrudd som får stå urørt, så kan det være opp til 80 prosent dødlighet på fisken, forklarer Toril Lyng Celuis, veterinær og førsteinspektør i Mattilsynet, region Midt, til NRK.

– En tragedie

Forrige uke kom meldingen om at Erviks Laks og Ørret AS muligens var smittet av sykdommen.

– Hvis det blir bekreftet, så må vi slakte ut hele lokaliteten. Da står vi uten noen fisk fra 2016-generasjonen, sa daglig leder, Synnøve Grinnen Ervik i forrige uke til Hitra-Frøya.

I forbindelse med nyheten om at deres lokalisjon kunne være smittet, fortalte hun til avisen at det ville være veldig alvorlig for virksomheten om dette bekreftes.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal ordlegge meg. Det er en liten tragedie for oss hvis vi må slakte ut. Hele livsgrunnlaget taes bort. Men vi må bare ta det som kommer, sa Ervik til avisen.

NRK har ikke lyktes i å få tak i Ervik fredag.

Svært smittsomt

Sykdommen ble oppdaget på bakgrunn av kliniske symptomer og obduksjonsfunn på fisken ved Kamholmen. Også annlegg i nærheten av områdene hvor ILA er påvist er båndlagt på grunn av de korte avstandene mellom anleggene.

– Det viktigste er at alle som oprerer i området opptrer aksomt og gjør alt de kan for at ikke smitten videreføres. Det smitter jo med biologisk materiale med fisk, båter som frakter fisk, og båter som frakter utstyr som har vært i nærheten av smittet fisk. Derfor har vi pålagt restriksjoner i området, sier Lyng Celius.

En alvorlig situasjon

Mattilsynet melder at de på mandag vil arrangere et møte med andre lokale oppdrettere i området for å diskutere utvidet kontrollområde.

– I dette området som vi kaller «Frøya øst», er det ca. 4,5 millioner fisk, og det er fem lokaliteter i umiddelbar nærhet, men området grenser til andre områder hvor det er enda mer fisk, så det er en veldig alvorlig situasjon, påpeker veterinæren.

Det er foreløpig ikke tatt en avgjørelse på om det bare er den smittede laksen som må slaktes eller om hele lokaliteten må fjernes, men mattilsynet påpeker at deres holdning er at all fisk som er smittet må bort.

– Er denne sykdommen farlig for mennesker?

Overhodet ikke. Dette er en laksesykdom og den har ingen betydning for folkehelsen, sier Lyng Celius.