Hopp til innhold

Døde etter unødig kreftoperasjon

En kvinne i 60-årene døde etter at hun unødig ble kreftoperert ved St. Olavs Hospital. Kvinnen hadde fått en annen pasients diagnose.

St. Olavs Hospital
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Kvinnen var til behandling for cøliaki ved Sykehuset Levanger, her fikk hun tatt prøver som ble forurenset av prøven til en kreftpasient da den ble analysert ved St. Olavs Hospital.

Dermed ble kvinnen operert for en kreftsykdom hun ikke hadde.

Døde av komplikasjoner

- I denne saken var vi maksimalt uheldige. Nesten alt som kunne gå galt gikk galt, sier avdelingssjef Harald Aarset ved avdeling for patologi og medisinsk genetikk ved St. Olavs Hospital til VG.

Etter den omfattende operasjonen oppstod komplikasjoner. Kvinnen gikk gjennom to nye inngrep hvor hun blant annet fikk 30 centimeter av tynntarmen fjernet. Fem måneder senere døde kvinnen på Sykehuset Levanger på grunn av blodforgiftning og multiorgansvikt.

Operert på sviktende grunnlag

Feilen ble oppdaget da ble tatt nye prøver ved St. Olavs Hospital etter operasjonen.

Helsetilsynet i Sør-Trøndelag konkluderer med at kvinnen ble operert på sviktende grunnlag og at svikten er et brudd på kravet om forsvarlig helsehjelp.

Ledelsen ved St. Olavs Hospital mener ifølge VG at feilen oppstod under prepareringen av prøvene. De understreker at de er oppmerksomme på at feil kan oppstå i denne delen av prosessen og at de har rutiner for å unngå at det skal skje.