NRK Meny
Normal

Dobbeltmoralsk av Norge å ta betalt for fødsler

LEVANGER: Norge arbeider for å gi kvinner i fattige land tilgang til fødselshjelp, men krever titusener av papirløse som føder på norske sykehus. Dobbeltmoralsk, mener Redd Barna.

Line Hegna

Kommunikasjonssjef i Redd Barna, Line Hegna, mener det bør være gratis å føde barn i Norge.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Det bør være gratis å føde, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i hjelpeorganisasjonen, til NTB.

Aftenposten fortalte fredag historien om en familie som har fått regning på 52.000 kroner for en fødsel ved sykehuset i Levanger.

Reagerer

Årsaken er at moren er papirløs og ikke har oppholdstillatelse.

Tegist Regasa, opprinnelig fra Etiopia, bor i Levanger i Nord-Trøndelag sammen med sin mann og sine to barn. Resten av familien har norsk statsborgerskap.

– Vi mener dette er dobbeltmoral, nettopp fordi Norge spiller en så viktig rolle i å fremme internasjonal barne- og mødrehelse, sier Hegna, som påpeker at Norge til og med har betalt kvinner i India for å dra til sykehus under fødselen.

Engasjert statsminister

Statsminister Erna Solberg (H) har, som sin forgjenger Jens Stoltenberg (Ap), engasjert seg i FNs tusenårsmål for å bekjempe fattigdom.

Ett av dem er å få ned antall dødsfall og skader i forbindelse med fødsler. Da er tilgang til jordmødre og leger avgjørende.

Tegist Regasa i Levanger er ikke den eneste innvandrer som oppholder seg ulovlig i Norge som rammes av dette regelverket, skriver Aftenposten.

Helsesenteret for papirløse, som arbeider for disse rettigheter, har hvert år kontakt med omlag 20 gravide kvinner. Hvor disse føder, på sykehus eller hjemme, er det ingen som har oversikt over.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.