Hopp til innhold

Dobbeltdrapet i Trondheim: – Den siktede ville bli politi

Den sikta 18-åringen etter dobbeltdrapet i Trondheim skal ha vært preget av all flyttinga og mange brutte relasjoner. Etter å ha bodd i syv ulike asylmottak gledet han seg til å komme til Trondheim.

To drept i Trondheim, politiet arbeider på åstedet

DRAPSSIKTET 18-ÅRING: Politiet i Trondheim ber onsdag om to nye uker i isolasjon for den siktede 18-åringen fra Afghanistan. Han er siktet for forsettlig dobbeltdrap og drapsforsøk.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Det er tre uker siden dobbeltdrapet i Trondheim skjedde. Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) ble brutalt drept, og en tredje gutt ble skadd.

En afghansk 18-åring er siktet for forsettlig dobbeltdrap og drapsforsøk.

Beskrives som en omsorgsfull ungdom

I etterkant av den tragiske hendelsen så har Trondheim kommune vært i kontakt med de ulike mottakene som den siktede bodde i før han ankom byen.

Kommunaldirektør for oppvekst- og utdanning, Camilla Trud Nereid, sier de fleste opplevde 18-åringen som en omsorgsfull person.

– Når noe så tragisk skjer, så må vi se på rutinene. Vi har vært i kontakt med alle de mottakene der den siktede har vært, men det vi hører er at han var en omsorgsfull ungdom som ofte lagde mat til andre i asylmottaket. Han ville også bli politi, forteller hun.

 Camilla Trud Nereid

Kommunaldirektør i Trondheim, Camilla Trud Nereid, sier at de går igjennom rutinene.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Bodde på syv ulike asylmottak

Den drapssiktede 18-åringen kom til Norge i 2015 og har bodd på syv ulike mottak i løpet av disse årene.

Fra det siste mottaket, før han kom til Trondheim, fikk de beskjed om at han virket prega av all flyttinga og av mange brutte relasjoner.

Han gledet seg til å komme til Trondheim for å få litt ro i livet, opplyser Nereid.

– Utover dette så har ikke vi mottatt noen annen informasjon fra offisielle kilder som tilsier at han burde vært tatt imot på en annen måte. Vi går likevel gjennom egne rutiner og setter i gang noen strakstiltak nå. Ungdommene våre er mer sårbare nå enn før tragedien skjedde, sier kommunaldirektøren.

– Hvilke strakstiltak er det snakk om?

– Vi har blant annet bestemt at nye enslige mindreårige som kommer til byen i prinsippet ikke skal bo i egen bolig. I tillegg får de ungdommene som allerede er her, bedre oppfølging i tida framover, sier Nereid til NRK.

Har registrert fire høyrisikoavvik

Det er bosatt omtrent 200 enslige mindreårige asylsøkere i Trondheim. Totalt har kommunen registrert 100 avvik i denne gruppa, men kun fire av dem vurderes som høyrisikoavvik.

Kommunaldirektøren sier det er snakk om få, men alvorlige tilfeller.

– Hendelsene går ut på både selvmordsforsøk, avbrutt behandling ved Østmarka, aggresjon og trusler mot ansatte og voksenrelasjoner. Det er omtrent bare fem prosent av ungdommene som står bak disse hendelsene, sier Nereid til NRK.

Mobilbilde fra Bidra

Ifølge kommunaldirektøren er ungdommene i miljøet fremdeles svært preget etter hendelsen som skjedde for tre uker siden.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Politiet ber om isolasjon i to nye uker

Onsdag kl. 13 blir den siktede 18-åringen blir fremstilt for fengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Politiet ber om isolasjon i to nye uker, av hensyn til etterforskningen i saken, opplyser politiet i en pressemelding.

Politiadvokat Eli Nessimo opplyser at de nå driver å samler trådene i etterkant av det første avhøret med den siktede.

– Det er grunnen til at vi ikke har fastsatt en ny dato for nye avhør. Vi må først bli ferdig med etterarbeidet etter det første avhøret, sier Nessimo til NRK.

Politiadvokaten sier de fremdeles driver med innhenting av informasjon, samt gjennomgang av det materialet de har. Det er oppnevnt to rettspsykiatriske sakkyndige som skal vurdere den siktedes tilregnelighet.

Eli Nessimo

Politiadvokat Eli Nessimo.

Foto: Kari Sørbø / NRK