NRK Meny
Normal

Disse skaper trøndersk filmhistorie

Trøndersk film både starter og avslutter årets Kosmorama-festival, og det er historisk. Alle billettene til åpningsfilmen «Kvinner i for store herreskjorter» var solgt før norgespremieren.

Yngvild Sve Flikke og Silje Engeness

Både regissøren og festivaldirektøren var spent før premieren tirsdag.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Sju fulle saler og over 1000 solgte billetter. Det var status før årets Kosmorama-festival startet på Nova Kino tirsdag kveld. Åpningsfilmen «Kvinner i for store herreskjorter» er regissert av trønderske Yngvild Sve Flikke, i Trondheim by.

– Det er helt fantastisk å kunne ha premieren her. Det er jo «hjemmebane», og i tillegg byen til veldig mange av dem som sitter i salen. Det gir litt ekstra puls kjenner jeg, sier Sve Flikke til NRK.

Se traileren til filmen her:

– Dette er historisk

At Trondheims internasjonale filmfestival åpner med en trøndersk film har aldri skjedd før. Direktør for Kosmorama, Silje Engeness, syns det er bra det endelig skjer.

– Det befester vår posisjon som Midt-Norges viktigste filmfestival, uten tvil. Det filmåret vi legger bak oss nå er helt spesielt bra sett med trønderske øyne. Så nå bør alle kjenne sin besøkelsestid og gripe sjansen til å besøke festivalen i år, sier Engeness.

Hun håper det sterke programmet gjør at de kan slå fjorårets besøkstall.

– 18.000 var innom Kosmorama i fjor, så vi håper vi skal klare å toppe det i år. Vi har som mål å øke i størrelse år for år, sier direktøren.

Måtte reise til Oslo

Regissør Sve Flikke mener mye har skjedd i innenfor trøndersk film de siste årene.

– Jeg kjente på det da vi jobbet med filmen her i byen og mange i staben var fra Trondheim. Selv flyttet jeg jo til Oslo for å kunne jobbe med film som jeg ønsket, men det har skjedde en enorm utvikling her hjemme, sier Sve Flikke.

Hun forteller at det er ekstra godt å føle at man har bidratt til nettopp det.

– Det er stort å kjenne på at man har vært med på å inspirere andre til å ville lage film i Trondheim. Det er en fantastisk følelse, avslutter Sve Flikke.

Åpning Kosmorama

Det var fullt hus da Kosmorama åpnet på Nova Kinosenter tirsdag kveld.

Foto: Stein Roar Leite / NRK