Hopp til innhold

Vestlendingene er mest sosiale, trønderne minst

Vestlendingene er de mest sosiale campingturistene viser en ny undersøkelse. Trønderne derimot, er ikke særlig interessert i sosialt samvær med andre campere.

Campingfamilie

Daniel, Viktoria, og Marlene Selvik fra Førde koser seg sammen med mamma Anita Sætervik på Øysand camping i Melhus utenfor Trondheim. De tror på at vestlendinger er sosiale når de er på campingtur, men har ikke møtt noen trøndere enda.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Jeg trodde kanskje at det var trønderne som var mest sosiale, men der tok jeg helt feil, sier Vivian Wee.

Hun er daglig leder i campingutstyrsselskapet Wee Caravan System som har fått InFact til å gjennomføre en landsdekkende undersøkelse som tar for seg nordmenns campingvaner.

Vivian Wee

Vivian Wee ble overrasket over at vestlendingene er de som sier at de vil være mest sosiale.

Foto: Wee Caravan

Over 1000 personer har svart på spørsmål som «Hva er det beste med campinglivet?». 21,7 prosent av vestlendingene svarte at det var det sosiale, men bare 8 prosent av trønderne mente det sosiale var det beste.

– Det var det mest overraskende funnet, mener Wee.

– Trønderne er sosiale, men litt reservert

Det overrasker også trønderne.

Marianne Kirksæter og Elias Akselsen

Marianne Kirksæther fra Trondheim og Elias Akselsen fra Finnskogen sier det godt kunne vært enda mer sosialt på norske campingplasser.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Alle er sosiale på en campingplass. Så at det er noe forskjell på trøndere, møringer eller andre, det har jeg ikke noe tro på, sier Hans Reiten som har drevet Nidelven camping i Trondheim i 10 år.

Litt lenger sør, på Øysand camping, forteller Trondheimeren Marianne Kirksæter at de til og med lokker folk til seg med gitarspilling og bål når de er på campingturer rundt omkring i landet.

– Ofte er det mange som kommer fordi Elias sitter og spiller gitar på kveldene og da kommer nesten hele campingen rundt oss. Det er veldig koselig, sier hun.

Vil ha frihetsfølelse, fred og ro

Marianne og Elias sier de oftest får impulsbesøk, men at det i enkelte situasjoner er greit at folk avtaler på forhånd.

– Det er mye arbeid i dag og mye krav da er det ikke alltid man ønsker så mye folk rundt seg når man skal slappe av, sier hun.

Og det er nettopp det nordmenn elsker med å dra på campingtur, viser undersøkelsen.

En av tre sier at de camper minst to ganger i året, og 30 prosent av dem svarte at naturopplevelser og friluftsliv var den viktigste årsaken til at de dro på campingtur.

– Det er fritt, og vi finner oss ofte campingplasser nede ved sjøen eller et vann eller noe sånt hvor vi sitter og koser oss, forteller Kirksæter.

– Best for familien

Akkurat denne friheten er viktig for campere fra hele Norge. 22, 8 prosent svarte at det var friheten og mobiliteten som var den viktigste årsaken til at de valgte å feriere med telt, vogn eller bobil.

Anita Sæterdal og familien fra Førde kom til Øysand camping i går kveld, og sier det er kombinasjonen av friheten, det sosiale og friluftslivet som gjør at de liker campingferie.

– Vi har tre barn og dette er den beste ferieformen for dem, Anita Sæterdal fra Førde.

– På en campingplass er det alltid andre unger, og friområder til å springe og leke, og da blir det ferie for oss voksne også, sier hun.

Trønderne ivrigst på friluftsliv

Men de aller fleste svarte altså at det var friluftslivet som var den viktigste årsaken til at de liker campinglivet.

Her ligger trønderne godt over gjennomsnittet, for hele 46 prosent svarer at friluftslivet var det viktigste med campingturen.

– Det kan jo være verdt å merke seg at dersom man ønsker livlige lag og nye venner, så er Vestlandet stedet å dra på campingferie. I Midt-Norge bør du i alle fall banke på før du stormer inn, Vivian Wee.