Disse argumentene skal gi Trondheim ski-VM

I kveld presenterer den norske delegasjonen sin søknad til VM 2021. Hovedargumentene er kunnskapsdeling, snø til fremtiden og internasjonalt samarbeid.

VM-presentasjon

Guri Hetland, Erik Røste og Rita Ottervik skal i dag presentere søknaden til VM 2021. Her fra generalprøven.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

FIS-konferansen i Cancun begynte mandag, og torsdag bestemmes det hvem som skal få arrangere ski-VM i 2021, etter avstemning i FIS Council.

Kandidatene er Trondheim, tyske Obertsdorf og slovenske Planica. Før avstemningen torsdag skal alle tre presentere sin søknad for FIS Council, og tirsdag kl 15:45 lokal tid er det den norske delegasjonen som står for tur.

De tre norske presentørene er prosjektleder Guri Hetland, Trondheims-ordfører Rita Ottervik og skipresident Erik Røste.

Hetland sier deres hovedargument for å overbevise komiteen er ønsket om internasjonalt samarbeid.

– Trondheim og Norge ønsker å bruke den sterke posisjonen skisporten har hos oss til å bidra til utvikling internasjonalt, sier Hetland.

Vil skille seg ut

– Vi har gjort det annerledes enn det vi tror de andre gjør. Vi skal presentere konseptet for Trondheims-VM, men det vi skal skille oss ut på, er kunnskapsdeling, sier Røste, og utdyper:

– Vi ønsker å bidra til det internasjonale fellesskapet, blant annet gjennom trenerseminarer, i tillegg til prosjektet vi har etablert sammen med NTNU og Sintef, «Snow for the future». Det har vi fått mye oppmerksomhet for her nede.

«Snow for the future» er et samarbeidsprosjekt mellom skiforbundet, NTNU og Sintef. Målet er å utvikle systemer for snøproduksjon som kan brukes i områder der temperaturen er over frysepunktet.

Verdige motstandere

Røste sier både Planica og Oberstdorf også er gode alternativer.

– Det er to gode arrangører, de arranger skirenn jevnt og trutt. Oberstdorf søker for femte gang, Planica for tredje, og det er klart det teller litt for enkelte. Vi har verdige motstandere, det har vi sagt hele tiden.

Oberstdorf er av mange regnet som favoritter, blant annet fordi langrenn har dalt i popularitet i landet med de stolte skitradisjonene. Røste er likevel trygg på at Norge stiller sterkt.

– Jeg er sikker på at Council er veldig trygge på at Trondheim og Norge kommer til å levere et fantastisk mesterskap, det er jo ikke lenge siden vi hadde det i Oslo, som ble en skikkelig folkefest.