SØRSAMISK JENTE: Bildene av sørsamer på Digitalt Museum er fra slutten av 1800-tallet til 1960. Dette bilde er tatt i 1983.
Foto: Saemien Sitje/Digitalt museumBildene som gjøres tilgjengelig på Digitalt Museum er samlet inn fra private og offentlige siden 1980-tallet.
Det er bilder av samer fra det sørsamiske området både på norsk og svensk side.
– Det er kjempeartig at vi kan gjøre dette på samefolkets dag. Det er Saemien Sijtes gave til folket, sier konservator Lisa Dunfjeld-Aagård.
GAVE TIL FOLKET: Konservator Lisa Dunfjeld-Aagård er glad for at bildesamlinga gjøres tilgjengelig på nettet på samefolkets dag.
Foto: Pressebilde1,6 millioner klikk
Hele 157 museer i Norge har lagt ut bilder, lyd- og videoklipp fra en lang tidsepoke på nettsidene til Digitalt Museum.
I fjor hadde nettsiden 1,6 millioner besøk.
– Dette er en felles kulturarv. Vi har samlet det som før var innelåst på museene, sier direktør i KulturIT, Lewi Nordby, som har ansvaret for Digitalt Museum.
Stor bildesamling
Også på museet Saemien Sijte i Snåsa er de opptatt av å ta vare på kulturarven når et stort antall bilder av sørsamer nå er gjort tilgjengelig.
– Vi har brukt mye tid og ressurser på å navngi folk og hvem de er i slekt med, og hvor og når bildene er tatt, sier konservator Lisa Dunfjeld-Aagård ved museet.
Tilsammen er det hele 1,5 millioner bilder, lyd- og videofiler som er tilgjengelig på nettsidene til Digitalt Museum.
TAR VARE PÅ KULTURARVEN: Ett av 1,5 millioner bilder på Digitalt museum, hvor de fleste museene i landet har lagt ut bilder.
Foto: Saemien Sitje/Digitalt museum