Dette venter de norske lagene i Europa

Alle de europeiske ligaene er nå ferdigspilt, og det er klart hvem Rosenborg og de andre norske lagene kan møte på sin ferd mot spill i Mesterligaen og Europaligaen.

Rosenborg-Lazio

Rosenborg skal i sommer forsøke å kvalifisere seg til et nytt europeisk eventyr. Her fra bortekampen mot Lazio i fjor.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Snart venter EM, som betyr en pause for klubbfotballen, men når mesterskapet i Frankrike er over, skal flere norske klubber prøve å kvalifisere seg til sine egne europeiske eventyr.

Rosenborg skal forsøke å kvalifisere seg til Mesterligaen for første gang siden 2007/2008-sesongen, mens Odd, Stabæk og Strømsgodset skal spille kvalifisering til Europaligaen.

Rosenborg må slå tre lag over to kamper om drømmen om Mesterligaen skal bli en realitet.

Trønderne kommer inn i kvalifiseringsrunde nummer to, og er seedet i denne runden. Det betyr at de kommer til å møte antatt enklere motstand i første oppgjør (se mer informasjon om ranking og seeding i faktaboks til høyre).

Champions League Rosenborg

Rosenborg har ikke vært i Champions League siden 2007/2008-sesongen. Her er Daniel Braaten i duell med Ashley Cole i en kamp mot Arsenal i 2004.

Foto: ADAM BUTLER / Ap

Kan ikke møte City

Skulle det bli seier i andre kvalifiseringsrunde, vil veien videre bli særdeles tøffere. Rosenborg kan ikke regne med å bli seedet i verken tredje runde eller en eventuell playoff, og vil dermed møte antatt sterkere motstand.

RBK kan imidlertid ikke møte lag som Manchester City, Roma eller Villareal i en eventuell playoff. Grunnen til dette er at Rosenborg kommer til kvalifiseringen som seriemestere, og dermed kun kan møte mestere fra andre land i kvalifiseringen, den såkalte «champions route».

Det mangler likevel ikke tøffe potensielle motstandere, blant de vanskeligste er Olympiakos, Celtic og Viktoria Plzen (se alle potensielle motstandere i faktaboks til høyre).

Tap i playoffen vil gi Rosenborg automatisk plass i Europaligaen, mens tap i tredje kvalifiseringsrunde vil gi dem playoff-plass i samme turnering.

Strømsgodset Europaligaen

Strømsgodset røk i fjor ut mot Hajduk Split i kvalifiseringen til Europaligaen. I år får de en ny sjanse.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Enklest for Godset

Strømsgodset får det antatt enklest av de tre norske lagene som skal spille kvalifisering til Europaligaen.

Drammenslaget går inn i andre kvalifiseringsrunde som seedet, men blir i tredje runde og playoff ikke med blant de seedete lagene.

Stabæk og Odd må begge spille en runde mer enn Strømsgodset. De går inn i kvalifiseringens første runde som seedet, før de i resten av kvalifiseringen vil være useedet.

PS: Etter seire mot Sevilla, Celtic og Fenerbache er Molde soleklart høyest rangert av de norske lagene på Uefas klubbranking, og ville hatt gode muligheter til å bli seedet helt inn i tredje runde i Europaliga-kvalifiseringen om de hadde vært med.