Dette venter Brann i førstedivisjon

De nyopprykkede lagene i førstedivisjon gnir seg i hendene og ser frem til å få skarrende bergensere på besøk, både på tribunen og på banen til neste år.

Dette venter Brann

Ski stadion, bydelslaget Åsane, Moan stadion og Levermyr stadion skal alle ta imot Brann til neste år.

Foto: Montasje / NRK

I går ble det klart. SK Brann spiller i førstedivisjon til neste år.

3–0 og full ydmykelse for Brann mot Mjøndalen i går. Det betyr nedrykk og tur til Ski stadion, Åsane idrettspark, Moan i Levanger og Levermyr i Grimstad til neste år.

Levanger er det første laget fra Nord-Trøndelag som spiller i en av de to øverste divisjonene siden Stjørdals-Blink spilte i 1. divisjon i 1994. Trener i Levanger, Andreas Holmberg mener det er bra for statusen til førstedivisjon at et storlag som Brann blir å finne der til neste år.

Andreas Holmberg, trener Levanger

Andreas Holmberg er trener for Levanger. De ser frem til å møte Brann i førstedivisjon.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

– Det gir status og flere tilskuere på kampene. Det blir morsomt å møte dem. Jeg håper vi klarer å skape en folkefest på Moan, sier Levanger-trener Andreas Holmberg.

LES: Helsvarte aviser i Bergen

Bergen fortjener et lag i eliten

Brann har ikke spilt i førstedivisjon siden 1986. Levanger-treneren mener det er synd at bergenspublikumet ikke får oppleve lag som Rosenborg, Molde og Strømsgodset til neste år.

– Det er trist at et lag av Branns størrelse rykker ned. Bergen fortjener et lag i den øverste divisjonen, sier Holmberg.

LES: Fotballfeber i Levanger

28 år siden sist

Jerv trener Steinar Pedersen takker publikum

Jubelscener på J.J. Ugland Levermyr stadion i Grimstad i oktober da opprykk til 1. divisjon var et faktum.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Sesongen 1986 rykket FK Jerv fra Grimstad ned fra nest øverste nivå i norsk fotball og klubbens storhetstid tok slutt. Samme sesong rykket Brann opp og har vært på øverste nivå siden.

Neste sesong er begge lag tilbake der de var for 28 år siden, og Jerv-treneren ser frem til å få Brann på besøk.

– Det at vi skal møte Brann er selvfølgelig veldig morsomt. Jerv er jo en relativt liten klubb og det blir morsomt å få en så tradisjonsrik klubb på besøk til neste år, sier Jerv-trener Steinar Pedersen.

LES: Brann og Jerv i samme divisjon

Tredjedivisjon i fjor

Det er bare litt over et år siden FK Jerv spilte i 3. divisjon, avdeling 6. De to siste sesongene har Jerv klart en svært sjelden bragd ved å rykke opp til andre og første divisjon i to påfølgende sesonger.

Steinar Pedersen

Steinar Pedersen er trener for nyopprykkede Jerv.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Lagets trener hadde ikke trodd at Brann skulle bli motstandere sesongen 2015.

– Jeg føler litt med dem, og hadde ikke trodd at Brann kom til å rykke ned før sesongen. I løpet av sesongen synes de har sett veldig preget ut av alvoret og de har slitt med å levere ut ifra de forutsetningene de har, sier Pedersen.

– Vi ønsker alle våre motstandere velkomne. Å få Brann på besøk vil bli en happening. Både for våre egne supportere og de som eventuelt kommer fra Bergen. Vi skal ta de godt imot, sier Pedersen.

En historisk hendelse

Bydelslaget Åsane fra Bergen var i mange år en 1. divisjonsklubb. Da divisjonssystemet ble lagt om i 1996 og antall avdelinger kuttet ned til én, rykket klubben ned sammen med flere lag fra Bergen. Siden det har Hordaland kun i perioder hatt én klubb i tillegg til Brann i toppfotballen.

Trond Bjørndal

Trond Bjørndal er sportslig leder i Åsane.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Det er en historisk hendelse at Åsane og Brann spiller i samme divisjon og det har aldri vært noe konkurranse mellom lagene. Det eneste de kan regne med fra Åsane er et at kan vente seg en motstander som vil ha med seg alle tre poengene, sier sportslig leder i Åsane Trond Bjørndal.

– Det er veldig spennende at vi skal spille i samme serie som Brann. Vi er glade for at vi har rykket opp, men synes det er forferdelig trist at Brann har rykket ned, sier Bjørndal.

LES: De kan bli Branns motstander neste år

Må ha Brann i Eliteserien

Men naboklubben Åsane hadde helst sett at de slapp å spille lokaloppgjør på Stadion.

Triste Brann-supportere

Det var mange triste fjes blant Brann-supporterne på Mjøndalen onsdag kveld.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi har aller helst skulle møtt Brann i cupen. Vi må ha Brann i Eliteserien. Brann er en institusjon i Fotball-Bergen og vil alltid være en trailer som fører an, sier Bjørndal.

Bjørndal tror Brann må gå i seg selv og virkelig jobbe hardt for å rykke rett opp igjen til eliteserien.

– Hvis Brann skal snu på dette nå må de stikke fingeren i jorda. Da er det ingen som er for gode å spille i førstedivisjon.

LES: Tørk tårene Brann, her er et lite lyspunkt

– Ikke det morsomste for Brann

Follo holder til i Ski i Akershus. Deres største bragd er cupfinalen i 2010. Laget tapte 0–2 mot Strømsgodset. Siden det har laget rykket opp og ned mellom første og andredivisjon. I 2015 er de nok en gang klare for førstedivisjon. De gleder seg til å møte Brann til neste år.

– De er velkomne til Ski stadion. Vi skal lage en stor fest og gi dem god kamp. For oss så er det veldig morsomt å møte et så godt lag. For Brann sin del er det vel ikke det morsomste, sier daglig leder i Follo, Helle Visjø.

Hun tror Brann er veldig revansjelystne og kommer til å satse alt for å rykke rett opp til neste år.

– Jeg tror nok de kommer til å ruste seg opp for opprykk, sier Visjø.