NRK Meny
Normal

Dette lensmannskontoret har fire hjul

I Værnesregionen har de løst den nye politireformen med å ha et rullende lensmannskontor. – En god løsning, mener regionlensmannen.

Lensmannskontor på hjul

I Værnesregionen kjører lensmannskontoret rundt på fire hjul. Her er regionslensmann i Værnesregionen, Marit Helene Stigen og operativ leder, Svein ERik Hjølmesli.

Foto: Magnar Brandseth / NRK

– Et rullende lensmannskontor er en patrulje med glødende interesse for politifaget som har med seg en rekke arbeidsoppgaver i bilen, og som drar ut på morgenen og er i en kommune gjennom et helt vaktsett, sier Marit Helene Stigen, regionlensmann i Værnesregionen.

Værnesregionen omfatter de seks kommunene Stjørdal, Malvik, Frosta, Meråker, Selbu og Tydal. Svein Erik Hjølmesli er operativ leder i regionen og har jobben med å organisere patruljene som stadig er på farten.

– Det viktigste er at vi jobber kunnskapsstyrt, og vi må ha etterretning og arbeidsoppgaver som er meningsfulle når vi kjører ut i distriktene. Det er en av de viktigste oppgavene jeg gjør, sier han.

Et mer synlig politi

Det ble særlig fart i lensmannskontoret på hjul etter at Malvik lensmannskontor i fjor ble sammenslått med Stjørdal.

I en konkret sammenligning med to måneder sist høst og to måneder året før er det en tydelig økning i hvor ofte slike distriktspatruljer er ute i kommunene.

– Vi klarer å levere mer synlig politi. Hovedårsaken er jo at vi har klart å få mer politifolk ut av ressursene våre, og så er det en tydelig og markant årsak at vi fikk Malvik lensmannskontor under samme tak i regionen fra høsten 2016, sier hun.

Stjørdal lensmannskontor

Stjørdal lensmannskontor et et av kontorene i Værnesregionen.

Foto: Øivind Haugen / NRK

Fungerer som et vanlig lensmannskontor

Normen for lensmannskontoret på hjul er hele arbeidsdager for en patrulje ute i en kommune.

– Vi har en planlegging rundt systemet vårt der innsatsleder er en viktig brikke. Det er innsatsleder som setter sammen patruljene og som styrer tjenesten i det daglige. Da skal patruljen ha satt seg inn i distriktet de skal jobbe med, alt ifra forebyggende til etterforskning, operative tiltak og trafikkontroller, sier Hjølmesli

– Kan folk henvende seg til dere som et fast lensmannskontor?

– Ja, vi har verktøy i patruljebilene som gjør at vi skal være i stand til å håndtere det aller meste som en politipost skal klare å utføre. Ta imot anmeldelser, råd og veiledning, følge opp tips, utføre tiltak opp mot problemområder, trafikk og forebyggende.

Jobber smartere

Nå er det fremdeles lensmannskontor i Frosta, Meråker, Selbu og Tydal med åpne kontor to dager i uka. De to første kontorene er foreslått nedlagt, men det meste av ressursene er samlet i Stjørdal, og det er samarbeidet innad i regionen som har gitt ressurser til patruljene.

– Det ene er at halvparten av oss er ledere, det andre er at vi har halvert antall sivilt ansatte i regionen. Det er en honnør til de sivilt ansatte som nå jobber med like mange saker, men som jobber smartere. Det er ressurser som vi også har vekslet inn.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.