Hopp til innhold

Northug: «Stay behind!»

Langrennsløpar Petter Northug er både elska og hata av det norske folket for sine mange utsagn.

Petter Northug

Petter Northug under Skifestivalen Blink i Sandnes.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Ikkje få gonger har han hissa på seg både konkurrentar og publikum.

(Nederst i artikkelen kan du seie kva du syns om det Petter Northug har sagt)

Gullkorn under OL

Under OL i Vancouver har Petter Northug komme med fleire friske utspel både undervegs i løpet og på pressekonferansar og intervju i etterkant av løp.

På sisteetappen på stafetten bad han konkurrentane sine halde seg bak og ropte «Stay behind!» til dei på den siste bakketoppen før nedkøyringa til stadion. Northug gjekk i mål som nummer to og konkurrentane heldt seg bak.

Etter litt stang ut i starten av OL, kom Petter Northug sterkt tilbake. Etter sprintgullet saman med Øystein Pettersen kom dette utsagnet.

«Jeg ville lagt opp uten gull i OL. Da måtte jeg begynt å jobbe hjemme på gården, spille sjakk eller noe slikt.»

Dette har han sagt:

Her er litt av det mannen frå Mosvik i Nord-Trøndelag har sagt.

«Verdenscupen er avgjort. Femmila i Holmenkollen blir det siste viktige rennet for min del. I fjor var verdenscupen spennende. Slik er det ikke i år. Man trenger ikke å sende de siste rennene på TV engang. Jeg trenger ikke flere poeng. Det blir bare å stemple inn.» - på spørsmål om verdscupen under OL i Vancouver 2010.

«Jeg lot som jeg var veldig sliten på sisterunden. Russeren som lå i ryggen min, bet på med en gang og gikk fram og dro. Det var perfekt. Jeg burde fått en pris for skuespillet.» - om taktikken før lagsprinten med Øystein Pettersen under OL i Vancouver 2010.

«Det eneste som kan matche meg på oppløpsida er det kameraet som er der.» - sagt før stafetten under OL i Vancouver 2010.

«Jeg gikk ikke maks på oppløpet en gang. Jeg hadde et gir til» - sagt etter at han knuste Axel Teichmann i spurten på 5-mila under OL i Vancouver.

«Dæm har itj sjans! Det e så lett! Barneskirenn!» – sagt etter sprintstafett i ski-VM i Sapporo 23. februar 2007

«Jeg gikk bare og koste meg, det kostet ikke en kalori. Jeg kunne ha hengt på feltet i tre mil uten staver» – sagt etter at han fall på fellesstarten i VM i Sapporo 24. februar 2007.

«Lett!» – sagt etter sigeren på 15 kilometer individuell start i NM i Meråker 18. januar 2007.

«Kor va dæm hen? Kor va dæm hen?» – sagt etter sigeren på 30 km skiathlom i VM i Liberets i 2009.

«Og æ ska f... ikke til OL!?» – sagt rett etter målpasseringa på NM-stafetten på Kongsberg 21. januar 2006. Dette var dagen etter at dåverande landslagstrenar Krister Søgård vraka han frå dei olympiske leikane i Torino.

«Om jeg er uslåelig? Jeg må ha iallfall ha en dårlig dag dersom noen skal slå meg.» – sagt etter utklassinga på 15 kilometer fristil i junior-NM, 4. mars 2004.

«Jeg skal gå sisteetappen på stafetten til jeg blir 40!» – sagt til NRK etter VM-stafetten, på spørsmål om når han har tenkt til å leggje opp.

«Kæm e kongen?!» – sagt etter at han gjekk Norege til siger på stafetten i Gallivare 23.novmeber 2008.

«Who’s the man?! I’m the man!» – sagt etter VM-stafetten 2007.

«Det er ikke hver dag, hva var det han kalte det, en kriminell forbryter fra Lillemarka går sammen med en bonde fra Mosvik i skisprint. Det er litt av en sammensetning. Det er kulturforskjeller, vet du.» – sagt etter sprintgullet i OL i Vancouver 2010.