Dette er maten som redder ferien

Faretruende lave blodsukkerverdier kan føre til krangel i ferien. Les hvilken mat som redder stemninga.

Bilferie

FÅ OPP BLODSUKKERET: Riktig mat til rett tid redder stemninga i baksetet i ferien.

Foto: Sigrid Olsson, AltoPress / Maxppp / Colourbox

Ernæringsfysiolog Ingrid Margrete Dahl

LOV Å KOSE SEG: - Men enkelt å velge litt sunnere, sier Dahl.

Foto: Hestad trening AS
LETTVINT MAT: Søtsaker i disk

LETTVINT MAT: Søtsaker i disk

Foto: Eivind Aabakken / NRK
GROVT FORAN FINT: Mer mat i langsomme karbohydrater

GROVT FORAN FINT: Velg langsomme karbohydrater i ferien.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Når mange kilometer skal tilbakelegges i bil, blir det lett forandringer i det faste matmønsteret. Ernæringsfysiolog Ingrid Margrete Dahl mener den beste måten å holde blodsukkeret oppe på, er å holde seg til de måltidene man vanligvis spiser.

– Hold på matrutinene i ferien

– Det kan være en god idé å ikke gå for langt utenom det opplegget man vanligvis har når det kommer til mat. Hvis man vet man skal på tur, er det nesten enklere å forberede seg på forhånd – da slipper man å gjøre seg avhengig av kiosker og bensinstasjoner, sier Dahl.

Hun mener man har mye å tjene på å være i forkant.

– Legg gjerne matpausene til en hyggelig rasteplass, og gjør et koselig måltid ut av det. Det er mye hyggeligere for barna å se ansiktet til mor og far, enn å bare se bakhodene deres.

Dahl mener en liten innsats i forkant av bilturen kan bidra til at den bli bedre for hele familen.

– Ta med matpakke

– Kjølebag bak i bilen er en god idé. Her kan man ta med frukt, grovbrød, sunt pålegg og drikke som er et alternativ til de sukkerbombene man ofte finner langs veien, sier Dahl.

– Barn spiser jo gjerne oppskåret frukt og grønt hvis de får det servert.

Det er heller ikke alltid bensinstasjoner, kiosker og kroer langs veien er det alle trenger.

– Ditt eget kjøkken har gjerne et bedre utgangspunkt for å møte hele familiens behov, enn det et gatekjøkken har. Dessuten kan stemninga fort bli dårlig dersom blodsukkeret er lavt, og bare halvparten av familien finner noe de har lyst på på bensinstasjonen, sier Dahl.

– Velg rent, grovt og grønt

Hun er imidlertid klar på at man skal kose seg litt på ferie. Men har man først kommet inn på bensinstasjonen, kroa eller kiosken, er det enkelte valg som er bedre for blodsukkeret enn andre.

– Spis mat før godter og is. Be om å få det grove brødet på hamburgeren, og spør deg sjøl om du trenger å lesse rekesalat på pølsa. Wiener er gjerne sunnere enn ostepølse, og man kan gjerne velge smørbrød og juice framfor boller og brus, sier Dahl.

– Velg gjerne skinke framfor salami, og kyllingfilet framfor pølse du ikke kjenner innholdet i. Og ta gjerne en kikk på innholdsfortegnelsen på pakningen.

Ernæringsfysiologen anbefaler å velge det friskeste som fins i disken.

– Har du valget mellom nystekt vaffel og muffins i plast, så ta vaffelen. Mat som er laget på stedet, inneholder gjerne mindre konserveringsmidler enn mat som er pakket i plast, sier Dahl.