NRK Meny
Normal

Dette er konsekvensene av Tors herjinger i Trøndelag

Flere tusen var uten strøm og det blåste orkan i Nord-Trøndelag. Her får du oversikt over konsekvensene av ekstremværet i Trøndelag.

Trondheim bydrift er ute og rydder i Sandbakkvegen, Heimdal

Trondheim bydrift er ute og rydder i Sandbakkvegen, Heimdal

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Trondheim bydrift er ute og rydder i Sandbakkvegen, Heimdal

Trondheim bydrift er ute og rydder i Sandbakkvegen, Heimdal

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Meteorologisk institutt meldte klokken 0630 lørdag morgen at ekstremværet Tor var over. Det vil fortsatt blåse kraftig flere steder i landet utover dagen, men dette regnes ikke lenger som ekstremt.

Både trær og lyktestolper blåste ned under stormen i Trøndelag i natt. I Trondheim blåste et vognskur ned, og i Steinkjer løsnet takplater på en bensinstasjon.

Ellers er det bare meldt om mindre skader.

Flere fortsatt uten strøm

Over 2300 var uten strøm i Sør-Trøndelag i natt, men flere har nå fått den tilbake.

NTE opplyste at rundt 80 fortsatt var strømløse i Nord-Trøndelag klokka 13.00, mens Trønderenergi hadde 62 kunder uten strøm i Sør-Trøndelag klokka 13.30.

Oppdatering klokka 17.00 viser at alle har fått strømmen tilbake i Nord-Trøndelag. I Sør-Trøndelag er det fortsatt 13 abonnenter uten strøm, på Kvalværet utenfor Frøya. Trønder-Energi opplyser at feilene der ikke kan rettes før mandag.

Trondheim under ekstremværet Tor

Trondheim under ekstremværet Tor

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Minibuss blåst av veien

Flere steder i Trøndelag fikk sterk vind, og på Nordøyan fyr i Vikna i Nord-trøndelag ble det målt hele 34,5 meter i sekunder i middelvind.

– Det er orkan styrke målt over ti minutter. Men det slår ikke rekorden i 1997. Da var det 41,7 meter per sekund, forteller Steinar Skare, vakthavende meteorolog hos Vervarslinga på Vestlandet.

Og vinden i Nord-Trøndelag, kombinert med isete veier, gjorde at en minibuss blåste av veien i natt.

– Det var glatt og en minibuss ble rett og slett blåst av fylkesvei 17 i Overhalla, sier Lars Letnes, operasjonsleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

En kvinne ble fraktet til sykehus med mulig hjernerystelse etter ulykken, men hun ble ikke innlagt, ifølge Namdalsavisa.

Ellers hadde Halten fyr i Sør-Trøndelag 31 meter i sekundet i middelvind, men orkan i kastene. Trondheim hadde 17,1 i middelvind og vindkast på 27,8 meter per sekund. Men ingen steder i Sør-Trøndelag hadde orkan styrke i middelvind.

På Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det registrert middelvind på 48,9 meter i sekundet fredag. Det er ny målingsrekord, ifølge Meteorologisk institutt.

Stengte veier

E6 over Dovrefjell var helt stengt på grunn av uværet i natt, men er nå åpnet for trafikk, melder Statens vegvesen.

Ifølge Vegtrafikksentralen har det vært flere stengte veier, men det begynner å rette seg nå:

  • Fylkesvei 773 var stengt ved Steinfjelletunnelen, men åpnet igjen ved 14.30-tida.

– Tor har vært mild med Nord-Trøndelag. Vi har hatt, og har fortsatt, noen stengte veier og deler av et fjøstak har blåst av i Verrastranda, forteller operasjonsleder Lars Letnes i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Sletringen fyr dagen etter ekstremværet Tor

STORMEN OVER: Sletringen fyr på Frøya dagen etter ekstremværet Tor.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Ei trønderlån brant ned på Mæresmyra i Steinkjer i natt. Brannvesenet fikk melding om brannen klokken 03.31. Da var huset allerede overtent.

Trønderlån brant ned

Nødetatene fikk melding om brannen på Mæresmyra i Steinkjer klokka 03.31. Da var huset fra rundt 1850 allerede overtent.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen

I Levanger begynte en båt å ta inn vann, men ble reddet ved hjelp av lensing, ifølge politiet.