Dette er Knattspyrnufélag Reykjavíkur

Flere seriemesterskap enn Rosenborg, én prosent av befolkningen på hjemmekampene og to tidligere Lillestrøm-spillere. Les mer om Rosenborgs islandske motstandere.

Pálmi Rafn Pálmason

Pálmi Rafn Palmason har en fortid i Lillestrøm og Stabæk, og spiller nå i KR.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Knattspyrnufélag Reykjavíkur, vanligvis forkortet til det noe enklere KR, tar i kveld imot Rosenborg i Reykjavik.

KR ligger på andreplass i den islandske eliteserien, ett poeng bak serieleder Fimleikafélag Hafnarfjarðar (FH). I fjor ble det tredjeplass, mens året før ble det seriegull på KR.

Og akkurat seriegull er ikke et ukjent konsept for hovedstadsklubben. KR står med 26 titler i den islandske eliteserien, fire mer enn Rosenborg. Det er også flere enn Manchester United, Bayern München og FC København, for å nevne noen.

KR dominerte ligaen i perioden 1912-1968, med 20 titler. Etter det måtte klubben imidlertid vente 31 år på neste seier, og rykket til og med ned i 1977. I 1999, hundre år siden klubben ble stiftet, kunne de igjen juble for ligagull.

– Størst ressurser

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen sier KR har en fordel i forhold til sine konkurrenter økonomisk.

– De er kanskje det laget på Island som har størst ressurser. I tillegg har de har en del utenlandske spillere, og har kanskje det høyeste lønnsnivået, sier Ingebrigtsen til NRK.

I tillegg til internasjonal erfaring fra klubbspill, har også flere av spillerne dratt på seg hjemlandets blåe drakt i landslagssammenheng.

– De har en fem-seks spillere som har spilt på det islandske landslaget, og det er jo et brukbart landslag, påpeker Ingebrigtsen.

Lojale supportere

KRs hjemmebane heter Frostaskjól, og har en kapasitet på litt over 2700. I klubbens jubileumssesong i 1999 hadde de et publikumssnitt på 2501. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men som klubben selv skriver på sine hjemmesider:

«Ikke mange klubber kan få nesten én prosent av befolkningen på kamp.»

Norske fotballentusiaster kan også få se noen kjente fjes på KRs lag. Pálmi Rafn Palmason, med fortid i Stabæk og Lillestrøm, og Stefán Logi Magnússon, også han tidligere LSK-er, er begge for tiden å finne i KRs startoppstilling.

Først i alt

KR er ikke bare den første klubben som vant den islandske eliteserien. De tok også det første cupgullet i 1960, og var den første islandske klubben som deltok i europeisk fotball i 1964.

Da møtte de ingen andre enn selveste Liverpool i kvalifiseringen, og tapte 1–11 over to kamper.

Året etter møtte de Rosenborg, og trønderne vant da 3–1 i begge kampene. I fjor var det Ronny Deilas Celtic som satte en stopper for islendingenes Europa-håp.