Dette er de viktigste sakene for trønderne

NRK har snakket med trønderne på valgdagen. Her er sakene som engasjerer mest.

Flyktningkrisen, miljø, eldreomsorg og økonomisk skattepolitikk engasjerer mannen i gaten.

NRK har vært i Trondheim og Steinkjer, og snakket med folket på valgdagen.

Valglogo

Følg valgsendingen fra NRK Trøndelag direkte her:

Flyktningkrisen, miljø, eldreomsorg, økonomisk skattepolitikk og kommunehus, er blant sakene trønderne er mest opptatt av når de skal stemme ved lokalvalget.

– De nasjonale mediene setter i stor grad dagsorden, og er med på å påvirke hva som blir de viktigste sakene, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til NRK.

Han understreker likevel at det har vært en sterk lokal valgkamp, og at de lokale stridsspørsmålene vil være viktigst i de minste kommunene.

– Vi sitter med et skjevt bilde

Valgforskeren mener de nasjonale mediene ikke har vært flinke nok til å dekke viktige lokale saker, som kommunesammenslåing. Dette fører til at mange sitter med et skjevt bilde. Han tror Senterpartiet kan komme til å overraske mange.

– Kommunesammenslåing er en høyst aktuell sak i mange av landets kommuner. De siste meningsmålingene tyder på at SP vokser mange steder i landet, og dette kan avspeile denne debatten, sier han.

Todal Jenssen er spent på hvor viktig de lokale sakene, som har gått under radaren, blir for valgresultatet i kommunene.

Syria-flyktningene kan bli viktige

Flyktningkrisen er en sak som har engasjert mange nordmenn den siste tiden. Valgforskeren er spent på hvordan dette spørsmålet vil påvirke årets valg.

– Stemningen har nok svingt i en innvandringsliberal retning. Mange har blitt mer opptatt av saken og fått mer forståelse for hva flyktningproblematikken handler om. Samtidig vet vi at motviljen stikker dypt, sier han.

Han tror derfor at saken både kan ha ført til en mobilisering av innvandringsliberale, og en motreaksjon fra de som er mer negative.

Ifølge valgforskeren har alle partiene, med unntak av FrP, velgere som er mindre innvandringsliberale enn det partiene er. Jenssen er derfor spent på hva dette betyr for valget.

– Her kan det fort skje at mange velgere opplever at partiet har gått vel langt, sier han.

Miljø og byutvikling viktig

Valgforskeren trekker frem miljø og byutvikling som viktige saker i Trondheim.

– Miljøpartiet De Grønne kan komme til å gjøre er veldig godt valg. De stiller lister i mange flere kommuner enn de har gjort tidligere, sier han.

Dette gir partiet en automatisk fremgang, ifølge valgforskeren. I år stiller partiet med 240 valglister i hele landet.

– Nå blir det spennende å se om fremgangen blir så stor som det enkelte meningsmålinger viser, sier han til NRK.